"MISIR EKİMİ YASAKLANDI" İDDİALARINA AKSARAY İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Bazı basın organlarında ve sosyal medya hesaplarında, Bakanlığımızın 2025 yılından itibaren Aksaray, Ankara, Eskişehir, Hatay, Kırşehir, Karaman, Konya, Nevşehir, Niğde, Şanlıurfa ve Mardin dâhil toplam 11 ilde mısır ekimini süresiz yasakladığı ve bundan sonra bu illerde hiç mısır ekilişine izin vermeyeceği yönünde haberlere ilişkin Aksaray İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü'nden açıklama geldi.
Aksaray İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada;
İDDİA: Bazı basın organlarında ve sosyal medya hesaplarında, Bakanlığımızın 2025 yılından itibaren Aksaray, Ankara, Eskişehir, Hatay, Kırşehir, Karaman, Konya, Nevşehir, Niğde, Şanlıurfa ve Mardin dâhil toplam 11 ilde mısır ekimini süresiz yasakladığı ve bundan sonra bu illerde hiç mısır ekilişine izin vermeyeceği yönünde haberler yayınlanmaktadır.
GERÇEK: Tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenleyen, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasına esas iş ve işlemleri kapsayan "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarih ve 32309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılan çalışmalarla; tarımsal ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında üretilecek ürün veya ürün gruplarının belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması amaçlanmaktadır.
Stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesiyle, iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek, suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır. Bu sayede kaynakların doğru kullanımıyla, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamasının önüne geçilmesi, refah düzeyinin yükselmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Bitkisel üretimin planlanması çalışmaları doğrultusunda arpa, buğday, mısır (dane), aspir, ayçiçeği (yağlık), kolza (kanola), pamuk (kütlü), soya, mercimek, nohut, fasulye (kuru), patates ve soğan (kuru) olmak üzere 13 ürün ve yem bitkileri ürün grubu planlama kapsamına alınmıştır.
05.09.2024 tarihli Bitkisel Üretim Kurul Kararı’nda;
Su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla su kısıtı olan yerlerde Sadece ikinci ürün mısır (Danelik/Silajlık) ekilişine izin verilmemektedir.
İlimizin su kısıtı olan Eskil, Sultanhanı, Gülağaç, Güzelyurt, Merkez ilçe ve köylerinde 2024 yılı ÇKS Kayıtları başlangıç kabul edilerek 1. Ürün mısır ekilişi (Danelik/Silajlık) 4’lü münavebe uygulamasına alınmıştır.
ani aynı parsele 4 yılda 1 defa mısır ekilişine izin verilmektedir. Aynı durum Patates için de geçerlidir. Mısır ekiminin tamamen yasaklandığına dair haberler gerçek dışıdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.