SULTANHANI'NDA BİR İLK OLARAK AMARANT BİTKİSİ YETİŞTİRİLDİ

TAKİP ET

Türkiye'de ilk kez 2020 yılında Afyonkarahisar'da ekilen ve yağı kozmetik sanayiinde yoğun olarak kullanılan, sağlık açısından da birçok faydası olan "Amarant" bitkisi, Türkiye'de ikinci olarak Sultanhanı'nda yetiştirildi.

Reklam
Reklam

2020 yılında bir iş insanı tarafından Afyonkarahisar’da Türkiye’de ilk olarak ekilen amarant bitkisi şimdi de Aksaray’da yetiştirilmeye başlandı. Yağı kozmetik sanayinde oldukça yoğun olarak kullanılan ve sağlık açısından da insan vücudunda birçok rahatsızlığa iyi gelen amarant bitkisi Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde yetiştirildi. Sarı, kırmızı ve bordo renk tonlarıyla tarlada görsel bir şölen oluşturan amarantın Aksaray’da yaygınlaşması beklenirken, yüksek gelir elde edilen ürün olması nedeniyle üreticilerinin de yüzünü güldürüyor.

Sultanhanı ilçe Tarım ve Orman müdürü Merve Kutlu: “Amarant Bitkisi Kral tohumu olarakta geçen protein değeri yüksek yarı tahıllı bir bitkidir aynı zamanda tohum şeklinde yenilen tüketilen bir bitkimizdir. Amarantı 2023 yılı Nisan ayında ilçe kaymakamımız Serkan Ala’nın talimatlarıyla ilçe belediye başkanımız Fahri Solak’ın iş birliğiyle Afyonkarahisar iş insanı Cengiz Aşkın’dan temin ettiğimiz tohumlarla ilçemizde deneme amaçlı bir ekim yaptık. Dört farklı alanda Demonstrasyon kurduk, bu kısımda da güzel sonuçlar aldık.

Amarant bitkisi Afyonkarahisar dışında da ilk defa Sultanhanı ilçemizde yani Türkiye de Afyonkarahisar dışında ekimini gerçekleştirdik. Amarant bitkisi aslında tıbbi aromatik bir bitkimizdir, yağı kozmetik sanayinde kullanılır, tohumları glutensiz un olarak un sektöründe kullanılır ayrıca bi okadarda şuan biliyorsunuz kinoa, chia tohumu gibi tohumu direk yoğurda yada böyle herhangi bir içeceğe katılarak direkt olarak ta tüketilebilir. Yapraklarını kurutarak çay olarak yapıyoruz ve diyabete iyi geliyor. Afyonkarahisar sağlık bilimleri enstitüsü Rektörümüz Nurullah Okumuşun söylediği ve araştırmalarına göre Amarant bitkisinin sukulent oranının fazla olması nedeniyle anti kanserojen özelliğinin de olduğunu söylemekte. Malumunuz biz ilçe olarak tarım ve hayvancılığın en çok bulunduğu ve geçim kaynakları olarakta kullanıldığı bir yerdeyiz. Bizim için ekstra bir yönüde köklerinin de slaj olarak hayvanlara protein değeri yüksek kullanımında, yani çok yönlü görsel olarak ta çok renkli şenlikli bir bitkimiz, biz inşallah deneme ekimini yaptık seneye ilçemizin farklı yerlerinde ve bölgelerinde ekmeye devam edeceğiz.” dedi.

Hüseyin Tosun  / Sultanhanı Haber Gazetesi