Bel Fıtığında Cerrahi Kesin Çözüm Olur Mu?
Yayınlanma :
24.03.2018 17:13
Omurga; servikal, torakal, lumbal, sakrum ve koksigs ten oluşur. Bu bölgelerin her birinde ayrı acılaşmalar ve eklem ilişkileri söz konusudur. Bel bölgesi diye bahsettiğim alanı lumbal omurgalar oluşturur. Lumbal bölge 5 omurgadan meydana gelir. Bu omurgalar arasında 90 derecelik açı vardır. Kaslar ise diğer bölgelerdekinin devamı şeklindedir. Bel bölgesi sorunlarının oluşumu da bu omurgalar arasındadır. Bel rahatsızlıklarının en çok bilinen sebebi mekanik ağrılardır. Mekanik ağrılardan sonra hastalık olarak fıtık, daralma, kireçlenme ve kayma gibi halk dilindeki isimleriyle bilinen sorunlar yoğun görülür. Bu sorunların en erken dönemde tanılanması ve tedavisi yapılması sonuç alınma ihtimalini artırır. Bel fıtığı bunlar arasında kulağımıza en çok gelen rahatsızlıktır. Bel fıtığında farklı seviyelerde sorunlar görülür. Patlamış fıtık diye tabir edilen kavram asında seviye hakkında bilgi vermez. Sorunun olduğunu anlamaya yardımcı olur. Cerrahi tercihin yapıldığı seviyeler olduğu gibi fizik tedavinin önerildiği seviyelerde vardır.
Bel fıtığında cerrahi kesin çözüm olarak görülmesi doğru değildir. Cerrahlar gerekli şartlar oluşmadan ameliyat tercih etmemekten yanadırlar. Az ihtimal dahi olsa diğer yöntemlerin denenmesini tavsiye edebiliyorlar. Çünkü cerrahlık olmayan fıtık seviyelerinde geri dönüşler muhtemeldir. Bu yüzden kısa yoldan kesin çözüm mantığıyla cerrahiye bakmak yanlıştır. Toplum olarak hızlı çözümleri daha çok benimseriz ama her zaman bu yol yarar sağlamaz. Cerrahilik seviyelerdeki fıtıklarda cerrahiden sonrasında da uyulması gereken kurallar ve yapılması gereken egzersizler vardır. Bunlar ilk dönemler afaki gelse de cerrahi tüm omurgalara yapılan bir işlem olmadığı için diğer bölgelerde sorun çıkmayacağının garantisi değildir.
Bel fıtığı cerrahileri bir zorunluluktan dolayı yapılır. Öncesi seviyede olanlarda da cerrahi sonrasında da yapılması gereken ödevler vardır. Sağlığı korumak ve sağlığı kazanmak için öyle ya da böyle elimizi taşın altına koymamız gerekir. Sağlık dışardan verilen destekler haricinde kendi çabamızla korunması gereken bir değerimizdir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: