Boyun tutulması, gergin boyun kasları nedeniyle birdenbire ortaya çıkabilir ve birkaç gün veya haftalarca sürebilir. Duruş bozukluklarından ciddi yaralanmalara kadar pek çok farklı nedenden dolayı gelişebilir. Boynun sertleşmesinin nedeninin belirlenmesi, ağrının hafiflemesinin ve hareket kabiliyetinin artırılması için en iyi tedavinin bulunmasına yardımcı olur.
Boyun tutulması, genellikle boyunda ve omuzda ağrı ve özellikle bir tarafta hareket kısıtlılığı olarak tanımlanır. Genellikle omzun üst kısmına kadar uzanan ve her iki bölgeyi de etkileyebilen levator skapula kası nedeniyle meydana gelir. Tutulma, servikal omurganın herhangi bir yerindeki bir yaralanma nedeniyle ortaya çıkabilir. Kafatasının ve servikal omurganın eklemlendiği başın tabanında meydana gelebilir. Semptomlar, genellikle servikal kolonda görülmekle birlikte kollara ve ellere yayılabilir. Boyun tutulması nedeniyle baş ağrısı görülmesi yaygındır. Genellikle sert olan üst boyun eklemleri, ağrıyı sinirler yoluyla başa yönlendirebilir. Bu da baş ağrılarına ve boyunla ilişkili migrenlere neden olabilir. Bu baş ağrıları, boyundaki sinirler tahriş olduğunda, gerildiğinde veya sıkıştığında tetiklenir. Kötü duruş, zayıf boyun ve üst sırt kasları, boyun eklemlerindeki iltihaplanma veya yumuşak doku gerginliği baş ağrısına yol açabilir. Boyun tutulması, kol ağrısı da dâhil olmak üzere birçok türde ağrıya neden olabilir. Kol ağrısı, boyun eklemleri arasındaki kemik boşluğundan (servikal omurga) çıkan sinirlerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir işlev bozukluğundan kaynaklanabilir. El ve kollardaki iğnelenmeler sinir tutulumuna bağlıdır. Boyundaki bir sinir sıkıştığında veya tahriş olduğunda ağrıya, kollarda ve ellerde karıncalanma ve iğnelenme belirtileriyle birlikte kas güçsüzlüğüne ve uyuşukluğa da neden olabilir. Boyun tutulması; yüz, çene ve sinüs ağrılarına da sebep olabilir. Başın, çenenin, yüzün, boynun ön kısmının kasları ve üst trapezius kasları sinüs, çene veya yüz ağrısında sıklıkla etkilenir.
Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, boynun ve omuzların üzerindeki baskıyı artırarak duruşun bozulmasına neden olabilir. Uygun olmayan bir pozisyonda uyumak, ertesi sabah boynun hareket ederken zorlanmasına neden olabilir. Akıllı telefon veya kitaplara bakmak için çok fazla zaman harcanması, genellikle kas gerginliğine ve dolayısıyla da sertliğe yol açar. Uyku sırasında veya masa başında çalışırken başın çok ileride konumlandırılması, boyun sertliğine ve ağrıya neden olabilir. Bu durumda, boyundaki bağlarda ve kaslarda aşırı gerginlik görülür. Baş, biraz öne yerleştirildiğinde, servikal omurgaya ek bir basınç yüklenir. Servikal omurga, bu ek yükü desteklediği için ağrı ve sertlik meydana gelebilir. Eklem zarının iltihaplanmasıyla ilişkili olan artrit, vücuttaki eklemleri etkiler. Bu durum, eklemlerin düzgün hareketini önleyerek boyun sertliğine yol açabilir. Tutulma, özellikle romatoid artrit, psoriatik artrit ve osteoartritte yaygın olarak görülür. Osteoartritteki kemik çıkıntıları da eklemlerin düzgün hareket etmesini engelleyerek boyun sertliğine yol açar.
Boyun tutulmasının belirtileri ise: Ağrı, boynu bir tarafa hareket ettirmede zorluk, kas spazmı, bir sinirin tahriş olması durumunda kol veya elde uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük şeklinde kendini gösterebilir. Bunun için öncelikle tutulmaya sebep olarak hataları yapmamak gerekiyor. Eğer tutulum oldu ve inatçı ise profesyonel yardım gerekir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorumlar
Kalan Karakter: