Dirsek ağrılarının birçok sebebi vardır. Dirsekler fırlatma, kaldırma, sallama veya sarılma gibi birçok eylemin gerçekleştirilmesini sağlayan yapılardır. Bu eklem üç farklı kemiğin bir araya gelmesi sonucu oluşur. Humerus adı verilen üst kol kemiği ve ön kolda yer alan ulna ve radius isimli kemikler, dirsek eklemine katılan 3 kemik yapısını oluşturur. Kemiklerin her birinin ucunda yer alan kıkırdak yapısı yapılan çeşitli hareketler sırasında bu yapıların birbiri üzerinden kayabilmesini ve oluşan şok dalgalarının absorbe edilmesini sağlar.
Lateral epikondilit (tenisçi dirseği)dirsek ekleminin dış kenarında yer alan kemik çıkıntısına tutunan kas dokularının yoğun kullanımı sonrası, eklem dokularının zedelenmesi ile gelişen tenisçi dirseği (lateral epikondilit), sıklıkla kolun güç kullanarak yapılan dairesel hareketlerinin sık tekrarlanması nedeniyle gelişir. Bu anlamda güç gerektiren kol hareketlerinin yoğun yer aldığı temizlik, yemek, araba tamiri gibi işlerle ilgilenen kişilerde sık görülür. Tenisçilerde yaygın olarak görüldüğü için bu ismi almıştır. Medial epikondilit (golfçü dirseği)kolun içe doğru hızlı ve dairesel hareketlerinin sık tekrarlandığı durumlarda dirsek ekleminin iç kısmındaki çıkıntıya tutunan kasların eklemi zedelemesi sonucu golfçü dirseği (medial epikondilit) gelişir. Özellikle beyzbol veya golf gibi kolun iç tarafına doğru hızlı dairesel hareketlerin yer aldığı sporlarda sık karşılaşılıyor olsa da günlük hayatta benzer hareketleri sık tekrarlayan kişilerde de görülebilir.
Olekranon bursiti (öğrenci dirseği)dirseğin sıklıkla dayanma esnasında yüzeylere temas eden kemik ucunun uzun süreli temas veya baskıya maruz kalması sonucu zedelenerek iltihaplanması durumuna denir. Dirsek ekleminin iç kısmında, eklem hareketlerinin dokularda yol açtığı etkileri yumuşatma görevine sahip bursa adı verilen yastıkçıklar bulunur. Uzun süreli temas ve baskılar sonucunda bursa dokuları zedelenir ve iltihaplanır. Olekranon bursitinde dirsek ağrısı ile birlikte dirsek ucunda şişlik görülebilir. Osteoartrit; vücuttaki tüm eklemlerde olduğu gibi, dirsek ekleminde de çeşitli sağlık sorunlarının seyrinde ve genellikle ileri yaşla birlikte eklem kireçlenmesi olarak da bilinen eklem dokularının esnekliğini ve doku bütünlüğünü kaybetmesi ile izlenen kireçlenme gelişebilir. Kireçlenmede (osteoartrit) eklem hareketleriyle birlikte artan ağrı ve tutukluk sık izlenir.
Romatolojik (romatizmal) hastalıklar; eklem romatizması, lupus veya gut gibi romatolojik temelli çeşitli hastalıkların seyrinde dirsek eklemi de etkilenebilir. Bu durumda eklem dokuları vücudun bağışıklık sistemi tarafından iltihaplanır. Bunun sonucunda dinlenme sırasında tutukluk, hareket edildiğinde ağrı, genel olarak eklem hareketlerinde kısıtlılık gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Kırık, çıkık veya travmalar; dirsek eklemini oluşturan dokuların fiziksel travmaya maruz kalması, kemik veya eklem dokularında kırık, çıkık, çatlama gibi koşullarda dirsek ağrısı görülebilir. Septik artrit gibi enfeksiyonlar; dirsek eklemi komşuluğundaki dokularda gelişen enfeksiyonlarda veya eklem sıvısının doğrudan mikroorganizmalar nedeniyle iltihaplandığı durumlarda dirsek ağrısı görülebilir.
Dirsek ağrısının istirahat ve soğuk uygulamalara yanıtsız olması, dirsek bölgesinde aşırı ağrı, ödem veya morarma gibi belirtiler oluşması ya da dirsek eklemini kullanma ile ilgili problemleriniz varlığında da sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almayı ihmal etmemeniz önerilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: