Eklemler, kemikleri birbirine bağlayarak hareket edilmesine yardımcı olur. Eklemlerde oluşan ağrı ve iltihaplanma, eklem ağrısı olarak tanımlanır. Kemiklerin, kıkırdakların, bağların veya tendonların düzenli aşınması ve yıpranmasından kaynaklanabilir. Yaralanma ya da hastalık nedeniyle hasar gören eklemlerde ağrı meydana gelebilir. Eklem ağrısının şiddeti, süresi ve şekli farklılık gösterebilir. Ellerde, omurgada, kalçalarda, dizlerde veya ayaklarda yaygın olarak görülür. Sertlik, şişlik, kas ağrıları ve yorgunlukla birlikte görülen ağrı, kalıcı ya da düzensiz olabilir. Eklemler sabahları gergin görünse de hareket ve egzersizle gevşeyebilir. Bununla birlikte aşırı egzersiz ağrıyı şiddetlendirebilir.
Eklem ağrısı, eklemin kendi içindeki bir yapının ya da eklemin yakınındaki tendon gibi bir yapının hasar görmesi sonucu ortaya çıkabilir. Eklem içindeki lokal hasara bağlı olarak meydana gelebilir ya da sistemik hastalık sürecinin bir parçası olabilir. Eklem ağrısının yaygın nedenlerinden bazıları şu şekildedir: Travmatik ve İnflamatuar Nedenler: Eklem ağrısı; bir kaza, düşme ya da çarpma sonrasında ortaya çıkabilir. Bu; burkulmalar, çıkıklar, kırıklar ve gerginliği içerir. Ağrı aniden ortaya çıktığında bağ veya tendon gibi eklemi çevreleyen yumuşak dokularda yaralanma düşünülür.Ağrı, eklemin iltihaplı bir kısmında meydana geldiğinde inflamatuar nedenlerden söz edilebilir. İltihap; eklemin tamamını etkilediğinde artrit, tendonları etkilediğinde ise tendinit meydana gelir. Osteoartrit (OA): En sık görülen eklem hastalıklarından biri olan osteoartrit, eklemlerdeki kıkırdak kaybından kaynaklanır. Kemiklerin arasında bulunan kıkırdağın zaman içinde aşınması nedeniyle oluşur. Bunun sonucunda şişlik, sertlik ve ağrı ortaya çıkar. Osteoartrit; yüksek etkili sporlar, obezite, yaralanma ve eklemlerin aşırı kullanımından kaynaklanabilir.
Osteoporoz: Osteoporoz; kemiklerde kırılganlığı artıran bir kemik hastalığıdır. Hastalık nedeniyle zaman içinde kemiklerin kırılma riskinin artmasına neden olur. Yaygın belirtiler arasında boy kaybı ve eğik duruş yer alır. Romatoid artrit (RA): Otoimmün bir hastalık olan romatoid artrit, eklemlerin ve bunları çevreleyen dokuların iltihaplanması ile karakterizedir. En sık orta yaşta görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle bir saatten fazla süren sabah tutukluğunun yanı sıra ellerde, ayaklarda ve bileklerde ağrı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir.
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE): Bu hastalık, vücuttaki birçok organı veya sistemi etkileyebilen kronik bir durumdur. Bazı durumlarda bu semptomların tümü birden ortaya çıkar ancak bazen aynı anda yalnızca tek bir organda görülür. Öne çıkan durumlar eklemlerin yanı sıra el bileği, diz ya da ayak bileği gibi kaslardaki ağrılardır.
Bazen romatizma hastalarında olduğu gibi şişlik, kızarıklık ve sıcaklık oluşabilir. Bursit: Bursit, bursaların iltihaplanması durumudur. Bursa, eklemlerin yakınındaki kemikleri, tendonları ve kasları yastıklayan sıvı dolu kesedir. Bursitin en sık görüldüğü alanlar omuz, dirsek, kalça ve dizdir. Gut: Gut, genellikle ayak parmağı ya da ayak bileği gibi bir eklemde şiddetli ağrıya neden olan yaygın bir artrit nedenidir. Çok fazla ürik asit oluşup biriktiğinde etkilenen eklemde ağrı ve iltihaplanma meydana gelir. Tipik olarak gutun ilk belirtileri, geceleri kızarıklıkla birlikte ani ve ağrılı bir şişliktir.
Septik Artrit: Septik artrit, vücudun başka bir kısmından kan dolaşımı yoluyla hareket eden bakterilerin neden olduğu ciddi bir eklem enfeksiyonudur. Bir hayvan ısırığı ya da travma nedeniyle mikropların eklemlerdeki sinoviyal sıvıya doğrudan nüfuz etmesiyle de ortaya çıkabilir. Bu da kıkırdağa zarar verir ve artritle sonuçlanır. Septik artrit, eklemlerde şiddetli ağrı ve iltihaplanmaya neden olur.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: