Medikal ismi ile ürinar inkontinans, yaygın olarak idrar kaçırma olarak bilinir. İdrar kaçırma, idrarın istem dışı bir şekilde boşaltılması olarak tanımlanabilir. Kişinin günlük yaşantısını kısıtlayabilecek olan bu durum, sosyal ilişkilerini ve kişinin psikolojisini olumsuz etkileyebilir. İdrar kaçırma, genellikle üriner sistemde bir problem olduğuna işaret eder. Normal işleyişinde belirli bir miktar idrarı tutabilen mesane ve üretra, işlevini yerine getirememeye başlar. İdrar kaçırmanın çeşitli sebepleri olabilir. Böyle bir şikâyetin olması durumunda en kısa zamanda bir üroloji uzmanı ile görüşülmesi, tanıya uygun bir tedaviye başlanması gerekir.
Ancak bu şikâyetin derinlemesine incelenmesi, tanının doğru konabilmesi açısından büyük önem taşır. Sık sık idrara çıkma isteğinin olması; idrara çıkıldığında ağrı, acı veya yanma gibi şikâyetlerin bulunması, idrara çıkılsa dahi tam olarak boşaltım olmadığı hissi idrar kaçırmayı beraberinde getirebilir. Öte yandan idrar kaçırma durumu farklı hastalıkların belirtisi olarak da karşınıza çıkabilir. Dolayısıyla sebebinin nereden kaynaklı olduğunu anlamak ve bu yönde bir adım atmak oldukça kritiktir. İdrar kaçırma nedenleri farklı gruplara ayrılır. Muayene için gelen hastanın idrar kaçırma şikâyetinin hangi nedenle idrar kaçırdığı belirlenir ve bu nedene göre tedavi düzenlenir. İdrar kaçırma sebepleri şu şekilde özetlenebilir: Stres kaynaklı idrar kaçırma, sıkışıklık kaynaklı idrar kaçırma, uyku esnasında idrar kaçırma, devamlı idrar kaçırma, başka türlü sınıflandırılan idrar kaçırma.
İleri yaşlarda sık görüldüğü bilinen idrar kaçırma problemi, genç yaşlarda da görülebilir.
Genetik faktörler başta olmak üzere kilo, beslenme düzeni, hamilelik, menopoz, doğum yapma durumu, sigara veya alkol kullanımı gibi unsurlar idrar kaçırma yakınması üzerinde etkin rol oynayabilir. Özellikle daha önce vajinal doğum yapan kadınlarda, doğum esnasında bebeğin rahatça dünyaya gelebilmesi için zayıflayan pelvik taban kasları nedeniyle idrar kaçırma görülebilmektedir. Öte yandan üriner sistem ile ilgili operasyon geçmişi olan kişilerde de idrar kaçırmaya rastlanabilmektedir. Özetle idrar kaçırma şikayetinin ileri yaşlarda, doğum yapan kadınlarda ve pelvik veya prostat ameliyatlar geçirmiş bireylerde görülme olasılığının daha yüksek olduğu söylenebilir.
Kegel egzersizleri olarak da bilinen uygulamalar, pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi ve idrarın daha uzun süre kontrol altında tutulabilmesi açısından oldukça faydalıdır. Düzenli aralıklar ile istemli kasılmalar yapılarak bu kasların güçlenmesi amaçlanır. Söz konusu kasların güçlenmesi için çeşitli sporlardan da faydalanabilirsiniz. Mesane eğitimi için düzenli aralıklar ile tuvalete gitmeyi, sıkışıklık hissini kontrol etmeyi ve bu sayede mesaneniz için tuvalete gitme alışkanlığınızı bir refleks haline getirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun yanında robotik süper indüktif sistem teknolojileri kaslarla alakalı sorunlarda yüz güldürücü sonuçlar verebilmektedir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorumlar
Kalan Karakter: