Ramazan Ayında Fiziksel Aktivite
Yayınlanma :
12.06.2016 12:05
Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimine sebep olan, kalp ve solunum hızını arttıran ve yorgunlukla sonuçlanan aktivitedir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümü veya bir kısmını içeren çeşitli spor dalları fiziksel aktivite olarak kabul edilir. Oruçlu olunan vakitte bireyler fiziksel aktivite düzeyini minimal ize etmeye çalışır. Bunun yanında metabolizma da yavaşlar ve yorgunluk hissi artar. Fiziksel aktiviteler iftar yaklaştıkça zorlaşmaya başlar. Normal hayatta yapılan işler bile yorucu gelir. Bu durumda adaptasyon sürecini atlatana kadar vücudumuza fırsat vermemiz gerekir. İftardan önceki zaman dilimleri uygun şekilde kullanılarak harekete alıştırılabilir. Namazların vakitleri ise özel olarak seçilmiştir. Özellikle teravih namazı vakti fiziksel aktiviteyi en üst düzey yapabileceğimiz bir vakittir. Sedanter bir yaşamı olmayan bireylerde iftardan birkaç saat sonrasında antrenmanlarını yapmaları uygundur.
Uzun bir açlık ve susuzluk vaktinden sonra biraz aralıklı olarak beslenilmesi en doğru olanıdır. Fiziksel aktivite olarak oruçlu olunan zaman yüksek efor sarf edilecek hareketleri iftar ile sahur arasında ki bir vakte ertelemek gerekir. Gün içinde açlık halinden dolayı hareket azaldığı için iftar sonu yatmak veya uyumak yerine hareketli olmakta fayda vardır. Belirli bir aktivite düzeyi üzerine çıkılamamalıdır. Sahur vakti çok önemlidir. Bu vakitte uygun bir beslenme düzeni edinmek gerekir. Bu şekilde açlık süresi kısaltılmış olur. Bunun yanında her ne kadar sedanter bir birey olamamak adına fiziksel açıdan bir program benimsense de bu belirli bir sürenin ve temponun üzerinde olmamalıdır.
Ramazan da kilo vermek mümkündür. Bunun için günü uyuyarak geçirmek yerine gündelik işlerinize odaklanmanız gerekir. Dinlenmek için belirli bir zaman dilimi belirlemeniz gerekir. Açlık süresi uzun olduğu için gün içinde hareketli olmak çoğu zaman yeterli olacaktır. Aşırı düzeydeki fiziksel aktiviteler açlık noktasında sorun oluşturmasa bile su alımı olamayacağı için olumsuz etkileyebilir. İftar ve sahur arasında ibadetleri yerine getirmek yanında 30 dk da olsa hafif tempolu yürüyüş yapılabilir. İftar ve sahur menüsü oluşturulurken karbonhidrat, yağ ve protein dengesine dikkat edilmeli ve biraz ara vererek besinler tüketilmelidir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: