Sakroiliak eklem ağrısı bel ve kalçalarda hissedilir. Ağrı, omurga ve kalça arasındaki eklemin hasar görmesi veya yaralanmasından kaynaklanır. Sakroiliak ağrı, fıtıklaşmış disk veya kalça problemi gibi diğer durumları taklit edebilir. Sakroiliak eklem ağrısının belirti ve semptomları alt sırt ve kalçada başlar ve alt kalça, kasık veya üst uyluğa yayılabilir. Ağrı genellikle tek taraflı olmakla birlikte çift taraflı da olabilir. Hastalar ayrıca bacakta uyuşma veya karıncalanma veya bacakta güçsüzlük hissi yaşayabilir. Semptomlar oturmak, ayakta durmak, uyumak, yürümek veya merdiven çıkmakla kötüleşebilir. Bazı hastalar arabaya binmekte ya da ayakta durmakta, oturmakta ya da çok uzun süre yürümekte zorlanırlar.
Ağrının kaynağını belirlemek için doğru teşhis önemlidir. Fizik muayene, ağrının kaynağının Sakroiliak eklemi olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Tanıya yardımcı olmak ve omurga ve kalça ile ilgili diğer sorunları kontrol etmek için röntgen, tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir. Tüm bel ağrılarının %45 ini oluşturur. Bel ağrılarının en sık sebebi sanılan bel fıtığının, bel ağrılarının sadece %5-10 oranında sebebi olduğu düşünülürse bu oran oldukça yüksek bir orandır. Diğer bir deyişle beli ağrıyan her iki kişiden birinde sebep sakroilak disfonksiyondur. Sakroilak eklem vücut ağırlığını bacaklara aktaran ve yük taşıyan bir eklemdir. Bu yüzden zorlanmalara oldukça açık bir eklemdir.
Sakroiliak bölge zorlanmalara açık bir bölgedir. Asimetrik duruş ve oturuş, bacak kısalıkları, omurga eğrilikleri, kas imbalansları gibi mekanik problemler hastalığa zemin hazırlar.
Sakroiliak eklemle bağlantısı olan kalça kasları, bel ve sırt kaslarında oluşan tetik noktalar da etken olabilir.
Bu bölge ligament denilen bağlardan oldukça zengindir. Bu bağların zorlanması, dejenere olması ve gevşemesi de problemin en önemli sebeplerinden birisidir.
En önemli sebeplerden biri de çene problemleridir. Çenenin dişlere bağlı kapanma defektlerinde çene ekleminde bozulma oluşur, bu bozulma fasia zinciri aracılığıyla karşı sakroiliak ekleme yansır.
Aynı şekilde boyun ve sırt problemlerinde de böyle bir yansıma olabilir.
İltihabi romatizmal hastalıklar sakroiliak eklemi tutabilir bunlardan en önemlisi ankilozan spondilittir.
İltihabi romatizmal hastalıklar sakroiliak eklemi tutabilir bunlardan en önemlisi ankilozan spondilittir.
% 95 inde tanı muayene ile konulabilir. Muayene bulguları çok tipiktir. Tutulan sakroliak eklem hareketliliğinin azaldığını gösteren muayene testleri pozitiftir. Ağrı uyarı testleri ile eklemin kısıtlı ve serbest yönleri anlaşılabilir.Bağ (ligament) muayenesiyle problemli bağlar saptanabilir. İltihabi romatizmal hastalıklara bağlı olan ağrılar ise zaten gece ağrısı olması, sabah katılığı olması, kronik olması ile baştan ayrılır. Bu durumda kan testleri ve sakroiliak MR görüntüleme gereklidir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorumlar
Kalan Karakter: