Omurgamızı oluşturan kemikler birer blok halinde üst üste dizilmiş şekildedir. Skolyozu bu blokların hem sağa sola, hem öne arkaya kayması, hem de kendi etraflarında dönmesi olarak düşünebiliriz. Skolyozun genel olarak omurga kemiklerinin yana yer değiştirmesi olarak tanımlanmasından dolayı bu hastalığı tek boyutlu bir dizilim bozukluğu gibi algılarız, ancak bu yanlıştır. Skolyoz omurganın 3 boyutlu bir şekil bozukluğudur.
Skolyozun korseleme, egzersiz, cerrahi gibi farklı tedavi ve takip yöntemleri vardır. Sizlere bu yazımızda son yıllarda giderek popülerlik kazanan egzersiz yöntemlerinden biri olan “SCHROTH TEDAVİSİ”ndan bahsedeceğiz. Schroth tedavisi; skolyoz için cerrahi olmayan bir tedavi yaklaşımıdır. Bu metod kendi omurgasında da skolyoz bulunan Katherina Schroth tarafından ortaya atılmış ve günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Omurgadaki eğriliği azaltmak veya ilerlemeyi durdurmak için yapılan kişiye özgü schroth egzersizleri özel pozisyonlamalarla ve solunum teknikleri ile birlikte uygulanır. Skolyoz tek boyutlu omurga eğriliği değil, 3 boyutlu bir eğrilik ve şekil bozukluğudur. Özellikle ileri derece omurga eğriliklerde göğüs kafesinde de meydana gelen şekil bozukluğu sonucu akciğer fonksiyonları etkilenebilmektedir. Schroth tedavisinde kullanılan özel solunum teknikleri ile eğrilikten etkilenip diğer tarafa kıyasla daha az kapasite ile çalışan akciğeri eski fonksiyonuna döndürmek amaçlanır. Kapasitesi azalmış akciğeri, sönmüş bir balon gibi düşünecek olursak tekrar içine hava dolması eğriliğin olduğu bölgeyi destekleyecektir, bu da tedavideki amaçlarımızdan biridir.
Bizler otururken, yatarken ve ayakta dururken farkında bile olmadan, bu işleri minimum enerji sarfiyatı gerektirecek şekilde yaparız. Skolyozda ise duruş zamanla bozulmakta ve hastanın pozisyonunu koruması için gereken kas gücü ihtiyacı artmaktadır. Omurga eğriliğin yavaş ilerliyor olması, duruş bozukluğunun fark edilmesini zorlaştırmakta ve vücut gelişen bu eğriliği normal bir pozisyon olarak algılamaya başlamaktadır. Skolyozda dışarıdan bakıldığında bariz olarak algılanan bir asimetri kişinin kendisi için bu kadar belirgin değildir. Schroth egzersizleri ile kişiye vücut farkındalığı kazandırılarak, bedenin unuttuğu doğru pozisyonlar hatırlatılmaya çalışılır. Bunun için belli bir pozisyonda durmak ve ilerleyen zamanlarda bu pozisyonda egzersizler yapmak izlenecek adımlardır. Farkındalığın kazanılması için ayna karşısında çalışmak önemli bir noktadır.
Duruş bozukluğuna bağlı vücut algısı ve akciğer kapasitesinin yanı sıra en çok etkilenen yapı kaslardır. Sadece omurga çevresi kasları değil omuz kuşağı, kalça çevresi kasları hatta ayağa kadar tüm kaslar etkilenir. Omurgada eğriliğin açıklığının baktığı taraftaki kaslarda kısalma olurken, karşı taraf kaslarda uzama meydana gelir. Kaslardaki dengesizlik yukarıdan aşağıya leğen kemiği, uyluk, kaval kemiği etrafındaki kasları da etkileyecektir. Kasları normal boylarına tekrar getirebilmek ve güçlendirebilmek için doğru pozisyonda yapılan egzersizler çok önemlidir. Asimetrik bir pozisyonda yapılan egzersizler faydasız olacaktır. Aynı şekilde bilinçsizce yapılan bir egzersiz uzamış bir kasın daha da uzamasına neden olabilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Yorumlar 1
Kalan Karakter: