Çarşamba’dan devam.
Gerçekten de katakulliyle gerçekleştirilmek istenen oyunun farkına ferasetle varılmamış olsaydı Aksaray ikinci bir Altunhisar hatta 1933’e kadar vilayetken kendisine bağlı olan Şereflikoçhisar, Evren Kulu ve Cihanbeyli ‘yi kaybetmesinin ardından şu anki en önemli turistik yerlerinin bulunduğu Güzelyurt’u da kaybedecekti.!!!
Demir’in tavında dövülmesi gerçekten de Aksaray’ın 56 yıl süren ikinci ilçelik esaretinden kurtularak il olmasıyla başta Altunhisar olmak üzere 1933’de ilçeyken sınırları içinde bulunan kaybettiği Gülehir Cihanbeyli ve Kulu ile Evren ilçeleri gibi Güzelyurt’ta Aksaray sınırları içinde olmayacaktı..!!!
AKSARAY’IN VİLAYETLİĞİNİN BAŞ MİMARI MEHMET ALTINSOY’UN FERASİTİYLE FARK EDİP SİYASİ GÜCÜYLE BOZDUĞU OYUNDAN KANUNUN MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEĞİ GÜN DE DAHİL OYUNU OYNAMAK İSTEYENLERDEN SAKLANDI!!!
Son iki yılında bizimde basın olarak müdahil olmamızla o zamanki ismi genel basın olan günümüzde ise ecdadımızın kullandığı birçok kelimeyle birlikte “Milli” kelimesinin de yok edilerek uydurukça olan ”Ulusal” kelimesi başına getirilen “Ulusal Medya” organlarında kendileriyle paslaşarak yaptığımız haberlerle sağladığımız kamuoyunun da desteğiyle Aksaray zamanında il yapılmasaydı gelişmemizle o zaman olmasa da yakın orta ve nihayetinde uzak vadede olsa il olacağımız beklentisi içinde olan Niğde 1. Vilayetlikte Altunhisar ve 1933’e kadar ilimiz sınırları içinde bulunan Gülşehir, Kulu Şereflikoçhisar, Evren ve Cihanbeyli gibi Güzelyurt’da bizden alınarak bize topraklarımızı kaybetme acısını yeniden yaşatacaklardı.!!!
Aksaray zamanında yani 1989 da il olmasaydı gelişmesiyle orta veya uzak vadede mutlaka il olacağı beklentisiyle il olduğumuz 1989’den birkaç yıl geçmeden Güzelyurt beldesi ilçe yapılarak şu anki sınırlarıyla birlikte Niğde’ye bağlanacaktı.
Bu gerçekleşmiş olsaydı Aksaray ilinin şu anki tarihi turistik yerlerinin en önemlilerine sahip olamayacaktı.!!!
Vilayetimizin 1. gerçekleştireni Altınsoy’un 8. Cumhurbaşkanı Özal ile birlikte bu satırları yazan faninin de üstünde olduğu otobüsten hitap edilirken görülen tarafımdan çekilen fotoğrafla tespit edilen kalabalığın olduğu ANAP’ın 1983 Ekim’in son haftasındaki mitingiyle başlayıp geliştirdikleri stratejiyi gergef işler gibi işledikleri son iki yılında bizlerinde basın olarak dahil olduğumuz çalışma sonunda Aksaray’ın il olacağı kesinleşince Niğdelilerin 1920 ve 33 teki gibi bir kısım toprağımızın bizden alınarak buraya bağlanması çalışması öne alındı.
“Kanıtı?” diye soranları duyar gibiyim.
Kanıtı aşağıdaki ara başlığın altında.
GÜZELYURT B.BAŞKANI ÖZMEL "ALİ’CİĞİM AKSARAYIN İL OLMASI KESİN DEĞİL FAKAT BİZ BUGÜN İLÇE OLUP NİĞDEYE BAĞLANACAĞIZ” DEYİNCE ALTINSOY’UN ÇALIŞMASINI BİLEN OLARAK "KİMSEYE BİR YERİMİZİ VERMEYİZ” DEDİM!!!
Aksaray’ın 15 Haziran 1989’da ol olmasını sağlayan 3578 sayılı kanunun kabul edilmesini yerinde görebilmek için TBMM’sine gittiğimde geniş bilgisini” https://www.aksarayolay.com/kose-yazilari/altinsoyun_2_altunhisar_vakasini_onleyerek_aksaraya_ekstra_hediyesi_-6441.html”de” verdiğim link okunduğunda görüleceği gibi hiç hak etmediğimiz 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmamız sağlayan kanunun TBMM’sinde kabul edileceği gün Meclis kapısında karşılaştığımda Aksaray’ın il kanunun oylanmasını yerinde görmek için geldiğini sandığım ve buna memnuniyetim belirtmek için” Sendemi vilayet kanununun kabulünü yerinde görmek için geldin başkanım?” diye sorduğum Güzelyurt’un o zamanki Belediye başkanı Yaşar Özmel’in bu maksatla gelmediğini soruma verdiği cevabından öğrendim.!
Yaşar Özmel Bey benim ve birlikte vilayetlik mücadelesini sürdürdüğümüz yol arkadaşlarımızın memleketimizin hayırlı evladı, vilayetliğimizin baş mimarı ve bu mücadelemizdeki liderimiz, mücadelenin son iki yılında sürekli paslaştığımız Mehmet Altınsoy’un feraset ve dirayetiyle kurulan kumpasın bozulduğunu bilmediğinden soruma verdiği cevapta” Yok Ali’ ciğim Aksaray’ın il olması kesin değil.!!!
Fakat biz ilçe olup Niğde’ye bağlanacağız” demesi üzerine kendisine Niğde Kültür müdürü Özgür Bilen’e söylediğim gibi aynı cevabı, ayrıca da “Binlerce yıllık Aksaray toprağını Niğde’ye nasıl verirsiniz…” diye tepki gösterdim.
Yaşar Özmel’in memleketimizin hayırlı evladı ve vilayetliğimizin baş mimarı Mehmet Altınsoy’un Niğde’nin o zamanki kıdemli siyasetçisi Haydar Özalp tarafından bir katakulliyle 1. Vilayetliğimizde kaybettiğimiz Altunhisar vakasının Güzelyurt la tekerrür etmemesini feraset ve dirayetiyle bozdu.
Bu oyunu bozduktan sonra kanunun bütünlüğünü Özal ile birlikte vilayetliğimizi gerçekleştiren 3. Siyasetçisi olan ortak stratejileri gereği ANAP Grup başkan vekilliğine getirilen Raşit Daldal’ında desteğiyle kanunun bütünlüğü korunarak Aksaray Güzelyurt Niğde’ye verilmeden il yapıldı.
Aksaray zamanında il yapılmasaydı yani halen ilçe olsaydık Güzelyurt dışındaki beldelerimizden Sultanhanı ve Eskil ilçe olamazken, Ağaçlı beldesi de Gülağaç ismiyle ilçe olamayacaktı.!!!
Aksaray ilçe olarak kalsaydı şu anki ilçe merkezi olan beldelerimizde İlçe olamayacakları içinde imarı ve mahalli sanayileri gelişmemesinin yanında OSB ’leride kurulmayacağı gibi turizmler ide hızla gelişmeyeceği gibi köy görünümden kurtularak bölgelerinin modern yerleşim yerleri de olamayacaklardı.
Şu anda vilayetlik nimetiyle servetlerine servet katan ,vilayetlik nimetiyle itibarları yükseltilenlerin bu nimetin sağlanmasının külfetini bilerek bu bin bir maddi ve manevi zahmetle elde edilene hak edilen maddi ve manevi değeri vererek kazançların bala çevirtmeleri dileğiyle İznillah Pazartesi günüde konumuza devam edeceğim.
İlimizin mutlu istikbalinin gösterilecek vefayla sağlanacak teşvikte olduğu bilinciyle takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
Devamı Pazartesi’ye.
Yorumlar
Kalan Karakter: