AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!: 2
Yayınlanma :
04.11.2020 01:10
İlk bölümünü Pazartesi günü önce Hakkın rızası ve bu çerçevede kul hakkı ile Aksaray için tarihin tekerrür etmemesi için oluşturulacak/oluşturulması gereken mutlu istikbalimizin teşviki maksadıyla tarihe düşülecek not için 2. İlçelikten kurtulmamızın tüm safhalarında bulunan tek yaşayanı olarak Hak Vaki olup bu can bu tenden çıkmadan.
Tenden çıkacak canla beraber bu tende olan beyin çürüdüğünde bildiklerimin de benim vücudumla birlikte toprak olmamasını aynı rızaya kavuşma maksadıyla istiyorum.
Bunun içinde1933-89 yılları arasında hiçbir kabul edilir gerekçesi olmayan 56 yıl süren, üstüne üstlükte kendisinden alacağımız hiçbir şey bulunmadığı gibi kadim tarih boyunca da, Cumhuriyet döneminde de ticari ve kültürel bağımızda olmayan tarih boyunca her zaman bizden her konuda geri olan Niğde iline bağlanılarak duble şekilde cezalandırılmaktan kurtulmamızı sağlayan 2. İlçelik esaretinin bitirilmesine katkısı olanları yazıyorum.
11000 yıllık geçmişiyle tarihin iki elin parmaklarını geçmeyen en kadim şehirlerinden birisi olan Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinin bitirilmesini sağlamak için 6 yıl aralıksız olarak süren çalışmaların gerçekleştirilmesi esnasında en fazla etkili olanların yanında karınca kararınca elinden geldiğince esaretten kurtularak il olmamıza cürümlere kadar yer yakarak maddi ve manevi katkı sağlayanlarla ilgili bilgi verdiğim seri yazıma konu olan 2. İlçelik esaretinden kurtulmamıza katkısı olanları bu gün Pazartesi günkü yazıma kaldığı yerden devam ediyorum:
BEYHAN GÜRÜN
Birlikte Vilayetlik kıvılcımını yaktığımız ve kanun çıkıncaya kadar mücadeleyi birlikte azimle, bin bir maddi ve manevi fedakarlıkla ve bizi dışlayanlar, azarlayanlar ve aşağılayanlara aldırmayarak yürüttüğümüz dönemin Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı merhum Çapan Tekeli’yi Başbakan Turgut Özal la görüştürebilmek mümkün olmayınca Başbakanlık Koruma Müdürü Musa Öztürk le olan şahsi dostluğunu devreye sokan.
Ayrıca da Vilayetlik mücadelemizin başarısı için yaptığımız yayınlarımız için bizi maddi ve manevi olarak var gücüyle destekleyen her türlü maddi ve manevi lojistik imkanlarını sağlayan dönemin Ankara Gümrük Muhafaza Bölge Müdürü Aksaray’ın 1942-50 arası Belediye başkanlarından merhum Bayram Ali Gürün’ün torunu,1984-89 arası Belediye Başkanı Muhammed Emin Gürün’ün oğlu merhum Beyhan Gürün Ağabey .
BELEDİYE BAŞKANI M. EMİN GÜRÜN
Aksaray’ın il olması için kamuoyu oluşturmak maksadıyla çıkarttığımız gazetelerin sübvansiyonu için bize tam destek olan1984-89 arası Aksaray Belediye Başkanı merhum M.Emin Gürün gazetelerimize verdiği Belediyenin tam sayfa tanıtım ve kutlama mesajlarıyla Pazartesi günü isimlerin verdiğim 8. Cumhurbaşkanı milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes’ten sonraki 2. Adamı Turgut Özal,Mehmet Altınsoy ve Raşit Daldal’ın yürüttüğü çalışmaya oluşturulacak kamuoyu desteği için çıkarttığımız gazetelere katkıda bulunarak vilayet olma mücadelemizi başarabilmemiz için gerekli maddi ve manevi imkanları sağladı.
İŞ ADAMI MİTHAT GÜRSOY
Aksaray’ımızın hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 2. ilçelik esaretinden kurtularak il olabilmesi için kamuoyu oluşturabilmek maksadıyla Aksaray Gazeteciler Cemiyeti olarak çıkarttığımız gazetelerin gideri için Aksaray’ın yanında ilimiz dışında ikamet eden veya çalışan hemşerilerimizden de dileyenlerden ilan ve reklam ile kutlama tebrikleri alarak yayınlarımızı devam ettirmeye karar verdik.
Bunun için en güvendiğimiz kişi Aksaray merkezinde Hasas mahallesinde 15 Eylül 1969’dan Nisan 1977’nin sonuna kadar ikamet ettiğimiz “Hasasın Harman Yeri” olarak bilinen evimizin üstündeki arsasına kendisi ve eşi adına birer okul yaptırmaya başladığında tanışıp gazetecilik mesleğini sürdürürken samimi olduğum iş adamı hemşerimiz merhum Mithat Gürsoy’a gitmeye karar verdik.
Mithat amcanın akrabası olan Türkiye Yardım Severler Derneği Aksaray şubesi başkanı Eczacı Dilek Terzioğlu’na konuyu açınca İstanbul’a gideceğini ister isek kendisiyle Çapan Tekeli ile benimde gelebileceğimizi belirtti.
Bunun üzerine İstanbul’daki evinde kendisini ziyaret ederek yardım talebinde bulunmak için merhumun köşküne haber vermeden, randevu almadan Çapan ve ben Dilek abla ile birlikte gittik.
Gittiğimizde kendisinin evde olmadığını görünce daha sonra kendisine telefon açarak
bu konuda bize yardımcı olup olmayacağını sorduk.
Kendisinin bu isteğimizi memnuniyetle kabul ederek yardımcı olacağını belirtmesi üzerine buradaki hemşerilerimizden gazetemize tebrikler almak için daha sonra kendisinin bize rehberlik etmesi için İstanbul’a gittim.
O zamanlar şimdiki gibi cep telefonu olmadığından Sultan Ahmet meydanından kendisini telefon kulübesinden arayıp beni almasını rica ettiğimde kendisini bekleyeceğim yeri sorduğunda meydanındaki Alman çeşmesinde olacağımı belirttim.
Beni makam arabasıyla buradan alarak İstanbul’da kapı, kapı dolaştırarak buradaki onlarca hemşerilerimizden, hatta Aksaray kökenli Ermeni işadamı hemşerimiz Aram Piran’danda kutlama mesajları almamıza yardımcı olan kendi şirketinden de hatır sayılır prestij ilanı desteği sağlayarak bu konudaki çalışmalarımızı kolaylaştırmada katkı sağladı.
GAZETECİ -YAZAR ÇAPAN TEKELİ
Cemiyetimizin ilk Bayram gazetesinde 1980 Genel nüfus sayımını yayınlayan kitaptan faydalanarak Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 olan ilinden bağlı olduğumuz Niğde ili ’de dahil 31’inin merkez ilçesinin yüz ölçümünden büyük olduğumuzu ve nüfusumuz unda onların nüfusundan fazla olduğunu ortaya koyduğum ve 1985 Genel nüfusu sayımından sonra ise güncellediğim hazırladığım 2 Prototipinden birisi bende olan, ikincisini ise Aksaray İl Halk Kütüphanesinde bulunan “Aksaray ,Bor ve Ortaköy 1983” isimli kitabımda bulunan ve onlarca fotokopisini yaparak daima yanında taşıdığım belgenin verdiği ilhamla 1987 yılının Ramazan bayramı gazetesinde ilk kıvılcımı birlikte yaktığımız ve Aksaray il oluncaya kadar birlikte mücadelemizi sürdürdüğümüz.
Aksaray’ın il olmasından sonra ise hak ettiği imkanlara kavuşması için canla başla mücadeleyi birlikte sürdürdüğümüz, kendisinin geçirdiği elim trafik kazasında can dostu arkadaşı mimar Ahmet Taneri ile birlikte vefat ettiği 24 Aralık 1993’e kadarda Vilayetlik yıl dönümlerini birlikte gündeme getirerek sıkıntılarımızın zinde kalmasını sağladığımız sevgili can dostum, kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli.
SÜLEYMAN BALÇIK
Ankara Ulus 100. Yıl çarşısında esnaflık yapan ve kamuoyu oluşturmak için yayınladığımız gazetelerimiz için bize tebrik ve ilanlarla destek olan, Vilayet kanunumuzun kabul edildiği günde birlikte Meclise gittiğimiz Süleyman Balçık ağabey.
GAZETECİ-YAZAR AHMET ERBAŞ VE MÜLAZIM ERDOĞAN
1980 Genel Nüfus sayımı sonucuna göre hazırladığım,1985 Nüfus sayımından sonra ise güncellediğim belgenin verdiği ilhamla 1987 yılının Ramazan Bayramında Aksaray’ın vilayetlik kıvılcımını çaktığımızda Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin ve dolayısıyla yayınladığımız ilimizin ve Cemiyetimizin ilk Veb Ofset gazetesi ve Bayram gazetesi olan Aksaray Bayram gazetemi zinde sahibi olan Cemiyetimizin kurucu başkanı olan Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabeydi.
Can dostum ve kardeşim Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’nin kurucu başkan yardımcısı, benim kurucu sekreteri olduğumuz Aksaray Gazeteciler Cemiyetimizin, kurucu yönetim kurulu üyeleri ise Gazeteci-Yazar Adem Doğruer ve Şeref Yeşildal’dı.
İçimizde en büyüğümüz olmasının yanında mesleğimizinde en tecrübelisi de olan kurucu başkanımız Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey bizlere” Mademki Cemiyeti kurduk gelin bayramda cemiyetimiz adına diğer cemiyetlerin yaptığı gibi Aksaray ismini taşıyan bir Bayram gazetesi çıkartalım.” diye teklifte bulundu.
Getirdiği teklifi kurucu yönetim kurulu olarak kabul ederek hazırlıklara başladık.
Bu teklifi kabul etmemizle Ahmet ağabey kendi gazetesine alacağı tebrik ve bunlarında getirisinden feragat etmiş oldu.
Ahmet ağabey gazetesinde yayınlanacak tebriklerden Cemiyetin gazetesi adına fedakarlık yapmasının yanında Cemiyetimizin bu ilk gazetesini yayınlayabilmemiz içinde var gücüyle çaba harcadı.
Tarafımdan hazırlana belge ile Vilayetlik kıvılcımını çakmamıza önce ”Ulan Esenoğlu eşekler Türkiye’nin haritasını mı değiştireceksiniz?” diyerek karşı çıkması karşısında Çapan merhum ile ikimizin bu tepkinin olacağını tahmin etmemizden dolayı İstanbul’dan gelirken yolda ” Eğer ki Manşeti değiştirecek olursak yeniden tüm baskı parasını ödememiz gerekecek!” diye söyleyeceğimizi kendisine belirttik.
Bunun üzerine Ahmet ağabey il olma isteğimizi dile getirdiğimiz manşetle ilk bayram gazetemizin yayınlanmasına razı oldu.
Razı olmakla da kalmadı dönemin DYP ilçe başkanı merhum Avukat Sinan Kalyon, SHP ilçe Başkanı merhum İbrahim Kasman ve Niğde Valisi merhum Ünal Özgödek’ tende birere demeç alarak ve kendisinin de bu konudaki demecini katarak ilk vilayetlik kıvılcımını çaktığımız gazetenin manşet haberimizi destekleyen Cemiyetimizin kurucu başkanı Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey.
Cemiyetimizin yönetim kurulu üyesi eski Gima mağazası müdürü ve eski Salı Pazarı Mağazaları zincirinin pazarlama müdürü olan şu anda Somuncu baba külliyesinde ticari çalışmalarını sürdüren Aksaray’ı il yapmak için 1983 yılından itibaren belirledikleri stratejiyle çalışan Vilayetimizin baş mimarı Mehmet Altınsoy ve yol arkadaşı 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal ile konunun Hükümet tasarısı olarak kanun olarak TBMM’sine gönderilmesinin ardından kanunlaşıncaya kadar canını dişine takan dönemin ANAP gurup başkanı Raşit Daldal’a kamuoyu desteği sağlamak için sürdürdüğümüz 2 yıllık mücadelemizde yanımızda olan o zaman Ahmet Ağabeyin gazetesinde çalışan Gazeteci Mülazım Erdoğan.
Bu günde 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmamıza direk ve dolaylı olarak destek olanları yazmaya yerimiz yetmediğinden Mevla’mızın izni ile kaldığı yerden Cuma günü yazacağım.
İlimizin mutlu istikbali ve yeni hizmetlerin teşviki için başta ilimiz Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu,Ayhan Erel olmak üzere ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle , siyasetçileri ,Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.
Devamı 6 Kasım Cuma’ya
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: