AKSARAY TARIMI KENEVİRLE BİRLİKTE PAMUK,TÜTÜN VE AFYON'LA DAHADA ÇEŞİTLENDİRİLEBİLİR!
Yayınlanma :
18.01.2019 05:25
OKSİJEN DEPOSU OLAN KENEVİR KUMAŞTAN, KÂĞIDA KADAR ONLARCA İŞ KOLUNUN HAMMADESİ!
Ekildiği 1 dekarlık alanda 25 dekarlık orman kadar oksijen veren,1 dekar alandan elde edilenden 4 dekarda yetişen ağaç kadar kağıt üretimi sağlanan, ağacın 3 misli oranında tekrar geri dönüştürüle bilinen,1 ağacın ortalama 60’da bir zamanında yetişen, radyasyon temizleme özelliği bulunan, çok az su ile dünyanın her yerinde yetiştirile bilinen, tarım zararlısına karşı bağışıklık sistemi olan, geri dönüşümü daha kolay olan plastik üretile bilinmesi olmak üzere onlarca bilinen artıları olan Kenevir bitkisi gerçekten de kıymet biçilemeyecek bir bitkidir.
Her iki başkanımızı da bu güzel bitkinin ilimizde yetiştirilmesi konusundaki girişimleri için tebrik ediyorum.
AKSARAY ÇİFTÇİSİNİN ELİ PAMUK, TÜTÜN VE AFYON EKİMİYLEDE DAHADA GÜÇLENDİRİLEBİLİR!
Gerçekten de Aksaray’ın Coğrafi konumu ve bu konumu dolayısıyla sahip olduğu çevre illere göre daha yüksek seviyedeki ısı avantajıyla çocukluğumuzda uyuşturucunun bilinmediği dönemlerde taneleri kavurgaya katılan, dalları ise urgan yapımında kullanılan Kenevir(Çetene) bitkisinin en iyi şekilde denetlenmesi şartıyla ekilmesinin yanında tarım üretimimiz bir çok yeni ürünle de çeşitlendirilebilir!!!
İlk etapta onlarca yıldır her vesile ile belirttiğim en son ise 6 yıl önce 07.02.2014 Cuma günü “Bana Göre” köşemin başlık altındaki ilk satırında belirttiğim daha önce ilimizde ekilip büyük başarılar elde edilen Pamuk, Tütün ve Afyon’da Kenevir in yanına ilave edilebilir.
Bu konuda 6 yıl önceki ”PALAMUT KEVEN VE YABAN DİKENİ ZENGİNİ AKSARAY!!! “ başlıklı 7 Şubat 2014 Cuma günkü yazımda;
Aksaray’da Ak Denizin sahile bakan kısmında yetişen Zeytin, Fındık, Çam fıstığı dışındaki tüm bitkiler yetiştirilebilir.
Bunlardan Pamuk, Tütün ve Afyon başta olmak üzere akla gelebilecek bir çok bitki türü günümüzde yaşadığı gibi, yakın zamanlara kadarda şimdilerde ekilmeyen bir çok şey ekilmiş ve bolca da mahsulü alınmış!!!
Günümüzde Ekecik Sıra Dağlarıyla Hasandağı nın etrafında bulunan köylerdeki Meşe ormanlarındaki Palamutlar ve Meşe kozalaklarının yanı sıra Keven ve Dünyanın her yerinde bulunan diken çeşitleri, Çiğdem ve Kardelen’ler başta olmak üzere insanlara ,evcil ve yabani etçil ve otçul kara hayvanlarına, kuşlara ve tüm böceklerin hem beslemesini.
Hem de hastalanmalarını önleyen bitkilerin yanı sıra hastalanma ve yaralananları tedavide eden birçok bitkilere sahibiz.
Fakat maalesef bunların hiç birinden hakkıyla faydalanamıyor ve onları önce kendi insanlarımızın beslenmesi ile vücutlarının bağışıklık sistemini korumada kullanamadığımız gibi bunların mevcut yakalanan hastalıkların ve yaraların tedavi isinde kullanılmasını da sağlayamıyoruz.
ARAŞTIRMACILARIN GÖREMEDİĞİNİ ORMANCILARDA BİLMİYOR!!!
Bizde genelde Ziraat Mühendislerinin bitkiyi kitapta ve en fazla saksıda görmeleri misali Aksaray orman idaresinin hem işletme hem de İl Orman ve Çevre Müdürlüğüne gidilip sorulsa Aksaray’ın orman ağaçları anlatılırken görmedikleri öğrenmedikleri için yüzlercesini hatta belki de benim gördüğüm binlercesini ve benim göremediğim on binlerce Ardıç ağaçlarını ve dolayısıyla yerlerini de bilmezler.!!!
Bir zamanlar resmi bir işim için gittiğimde görüştüğüm ormancıların bizim köyümüzün her yerindeki yere yapışık olan kevene benzeyenine mahalli ismiyle “Merk” denen ve çok çabuk tutuştuğu için çobanların üşüdüklerinde yakıp ateşinde ısındıkları ağaçları bilmiyorlar.
Yani bu görüşmemde ormancıların hem bu ağaçların bodurlarından, hem de başta 5 tepe ve Yelecik civarı olmak üzere bir çok yerdeki büyük her derde deva Ardıç ağaçlarının varlıklarından haberdar olmadıklarını öğrendim.
5 tepelerin Ortaköy ilçemize bağlı Çatin köyü ile,Ozancık beldesi ve Aksaray merkez ilçeye bağlı bizim köyümüz Yanyurt sınırları içinde, ayrıca yine bizim köyün Yelecik ve Yelli bölgelerinde de bulunan Ardıç ağaçlarından da haberdar olmamaları nedeniyle Aksaray ormanlarındaki Ağaç envanterine de girmemiş olduğunu tespit ettim.
Oysa Acem höyük kazılarından elde edilen bilgilere göre bu ağaçların zamanında Aksaray’dan başlayıp ala dağlara kadar devam eden ve genel ismiyle Konya ovası olarak adlandırılan bölgede de bulunduğu anlaşılıyor.
Şimdiye kadar bilinmeyen her derde deva diğer ağaçsıl ve otsul bitkilerimizle birlikte Ardıçlarımızla diğer ağaçlarımızın da öncelikle bilinir hale getirilmesi, ardından ise bunlardan hakkıyla yararlanılmasının sağlanması dileğiyle. Cuma’nız Mübarek Olsun. Rabbim yar ve Yardımcımız Olsun.” Diye belirttim.
ŞİMDİYE KADAR VERİLMEYEN ÖNEM BUNDAN SONRA VERİLMELİ!
Şimdiye kadar gereği yapılmayan bu yazımda dile getirdiğim ve değerlendirilmesi halinde hem tarımsal ürünlerimizi çeşitlendirecek, hem de bu çeşitlendirme ile ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan Kenevir bitkisinin yanında Tütün ,Pamuk ve Afyon ekiminin de yapılabilmesi için gerekli araştırmanın zaman geçirilmeden yapılması.
Ardından ise zaman geçirilmeden yapılan araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında Kenevir le birlikte Tütün ,Pamuk ve Afyon ekiminin de çiftçilerimize sağlanacak teşviklerle başlatılması.
Bunun için ilimiz Valisi Ali Mantı, İl Tarım ve Hayvancılık müdürü Bülent Saklav ile ilimiz Milletvekilleri İnceöz, Aydoğdu, Erel ve Kaşlı tarafından da yapılan bu girişimin ve bu girişime Tütün, Pamuk ve Afyon’unda ilave edilmesi için ATSO ve Borsanın ,dolayısıyla da ilimiz çiftçisinin teşvik edilmesi, cesaretlendirilme için gerekenlerin ivedilikle yapılması dileğiyle.
Cuma’mız Mübarek olsun.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: