Aksaray’ın tüm atanmış ve seçilmişleri 56 Yıllık ikinci ilçelik esaretinden kurtarılmasının baş mimarı da dahil ortaya konan samimi fedakarlıkla bir asır veya biraz fazla bir zamanda peyde pey oluşturulan başarılarla günümüzün inşa edildiğini yani bulundukları makamların oluşturulduğunu.!!!
Bunun ise sırasıyla başta Sultan Abdülhamit Hanın başyaveri(Ser kuruni) Ortaköylü Hacı Ali Paşa, Vehbi Çorakçı yani namı değer Çorakçı zade “Kara Vehbi” ,Medeni Berk ve Mehmet Altınsoy ve diğerlerini bilmeseler de.!!!
Ahde vefanın gereğini yapmasalar da isimlerini saydığım memleketimizin bu hayırlı evlatları başta olmak üzere yakın, orta ve 110 yıl civarındaki zamanın başlarından itibaren günümüze kadar başarılanlara tanıklık eden tarihin kaydıyla gün gibi ortada!!!
ALTINSOY’UN FERASETLE CESARETİ OLMASAYDI 1920’DE ALTUNHİSAR’I,1933 DE İSE MELENDİZ, KULU, CİHANBEYLİ OBRUK, ŞEREFLİKOÇHİSAR, EVREN GÜLŞEHİR, HASANDAĞININ ARDI GİBİ ÇABAMIZLA TURİST SAYISI 1000 MİSLİ ARTAN KÖŞE BUCAĞINI BÖLGE HALKINDAN DAHA İYİ BİLDİĞİM IHLARA VE GÜZELYURT’TA BİZİM OLMAYACAKTI!!!
Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı merhum belirttiği orta başlıktaki Selçuklu ve Osmanlı döneminde Aksaray ili sınırları içinde olanların yanında Kanuni Sultan Süleyman’ın Oğlu Mustafa’yı boğdurduğu yerde Aksaray sınırları içindeydi.
Merhum bu trajediyi anlatırken de ” Kanuni oğlu Mustafa’yı Aksaray’a bağlı Ereğli sınırları içindeki Kul Kul sahrasında boğdurdu” diye belirttiği günümüz Konya Ereğli’de o dönemde Aksaray il sınırları içindeydi.
SELÇUKLU VE OSMANLI’DA AKSARAYIN SINIRLARI KIZIL IRMAK, MELENDİZ VE HASANDAĞININ ARDI, EREĞLİ İLE OBRUK HANININ BULUNDUĞU YER İLE GÜLŞEHİR VE DOBADA İLE TUZ GÖLÜNÜN TAMAMINI İÇİNE ALIYORDU!!!
Yani Aksaray’ın Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde sınırı Kızıl Irmak’ ile Hasandağı ve Melendiz ile günümüz Obruk Kervansarayının bulunduğu yer ile Nevşehir ilinin eski ismi Dobada olan Acıgöl ve Arapsun yani Gülşehir’ ide, Cihanbeyli ve Kulu ile birlikte Tuz gölünün tamamını da içine alan yüzölçümüne sahipti.
Yani Kızılırmak’tan bu yana Kırşehir ilinin tek bir karış toprağı olmamasına rağmen Aksaray’ın önce 1840-1920 ve ardından ise 1933-89 arasında ilçe yapılmasıyla Selçuklu ve Osmanlı’nın son dönemlerine kadar yani 19 asra kadar Aksaray iline ait olan orta başlıktaki yerlerle birlikte Kırşehir’in Kızılırmak’ın bizden yana olan yerleri de kaybettik.
1.Vilayetliğin mayaladığı Aksaray’ın 1989’da 56 yıllık ikinci esaretten kurtularak hakkı olan yeniden kavuşmasını Turgut Özal ve Mehmet Altınsoy’un, ardından ikisinin işbirliğiyle geliştirilen ve 6 yıl aralıksız olarak uygulanan strateji gereği ANAP grup başkanlığına getirilen Raşit Daldal’ında kanunun hükümet tasarısı olarak TBMM’sine gelmesinden, kabulüne kadar canını dişine taktığına bu satırları yazan Mevla’mızın en edna kulu da bizzat şahittir.!!!
ŞARK KURNAZLIĞIYLA GİZLİCE GÜZELYURT’UN İLÇE YAPILIP NİĞDE’YE BAĞLANMASI OYUNUNU ALTINSOY BOZDU!!!
1987’nin Ramazan bayramı gazetesi ile birlikte bizimde can yoldaşım kardeşim ve meslektaşım Gazeteci –Yazar merhum Çapan Tekil ve bizlere cürümleri kadar yer yakma pahasına sağladıkları destekle müdahil olduğumuz ve Altınsoy ve Dalda ile paslaşarak yol arkadaşlığı yapmamızla hazırlanan 3578 sayılı kanunda da şark kurnazlığıyla binlerce yıllık Aksaray toprağı olan Güzelyurt Niğde’nin ünlü bir siyasetçisinin çabasıyla ilçe yapılarak Niğde’ye bağlanmak istendi.
Aksaray’ın ikinci ilçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunun kabul edilmesini yerinde görmek için 15 Haziran 1989 günü TBMM gittiğimde buranın girişinde sert tepkime sebep olan bizzat Güzelyurt’un dönemin belediye başkanı tarafından belirtilen katakulliyi Vilayetlik mücadelemizdeki yol arkadaşımız ve liderimiz Mehmet Altınsoy’un ferasetiyle fark edilerek gizlice eklenen bu düzenlemenin engellenmesiyle bir üst orta başlıkta belirtilen kaybettiklerimize Güzelyurt ve dolayısıyla Selime ile birlikte Ihlara beldesi ve dolayısıyla Vadisinin de kaybedilmesine fırsat verilmedi.!!!
ALTINSOY ENGELLEMESEYDİ GÜZELYURT NİĞDENİ OLCAĞINDAN IHLARA VADİSİ CAM TERASTA ‘NİĞDE’NİN OLACAKTI
Açılış törenine katıldığım Aksaray Belediyesi tarafından eski mücavir alanına da komşusu olan(*) önemli bir bölümü Ihlara beldesi sınırları içinde bulunan Ihlara Vadisini yaptırılan ” Cam terası” gerçekten vadi turizmine ivme kazandıracak bir çalışma.!!!
Başta Başkan Dr. Evren Dinçer olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ederim.
21 Nisan günkü” https://www.aksarayolay.com/kose-yazilari/_kumbuzoglu_bilseydi-6409.html “ yayınlanan bu yazımda da belirttiğim gibi idealistliklerine şahit olduğumuz çeşitli sebeplerle hedeflerine ulaşamayanlar haricinde Vali Hamza Aydoğdu’ya kadar yeri bir türlü doldurulamayan efsane Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden ve samimi kadrosu olduğunu belirttim.
Verdiğim linkte teferruatını verdiğim köşe yazımda belirttiğim Ihlara vadisinin günümüzdeki tanınma ve dolayısıyla Turist sayısına ulaşılması bilinseydi.
Bu çerçevede sırasıyla Ortaköylü Hacı Ali Paşa, Vehbi Çorakçı ve Medeni Berk’in ardından memleketimizin hayırlı evladı olduğunu kendisinden öncekiler gibi gerçekleştirdiği hizmetleriyle ispatlayan Mehmet Altınsoy Aksaray’ı il yapmasının yanında oynana oyunları nasıl bozduğu da bilinirdi.
ALTINSOY’UN FERASETİ VE DİRAYETİ OLMASAYDI BAŞARIDA PAY YARIŞINA GİRİLEN GÜZELYURT İLÇEMİZDE OLMAZDI!
Güzelyurt’un ilçe yapılarak Niğde’ye bağlanmasının kanuna gizlice eklenmesini engelleyen Altınsoy’un bu çabası bilinseydi kendisine ve yeri ile zamanı geldikçe başta Altınsoy olmak üzere Abdülhamit Handan günümüze kadar Aksaray’a hizmet edenlerle il olmamızda emekleri olanlarlar mutlaka Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve ev sahibi Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer tarafından hayırla yad edilirdi.!!!
Bu hayırla yad edilmeyle açılışa katılanlar tarafından ise emekleri olanlara dua edilirdi.
GÜNÜMÜ OLUŞTURANLAIN İSİMLERİNİN ESERLERDE YAŞATILMALARI TÜM AÇILIŞ İLE TEMEL ATMA VE TİCARİ KURULUŞLARIN AÇILIŞ TÖRENLERİNDE YAD EDİLEREK AHDE VEFANIN GEREĞİ YERİNE GETİDİLMELİ!!!
Tarih boyunca verdikleri samimi emekleriyle günümüz oluşturanların mutlaka ilimiz genelinde mevcut eserler ile yeni yapılacak olanlarına, cadde, bulvar ve meydanlarla mahallelere isimleri verilerek ,yapılacak açılış ile temel atma ve açılış törenlerinde emeği geçenlerin isimleri anılarak hayır dualarıyla yad edilerek ahde vefanın gereğinin yapılması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*)Aksaray ilçe iken Aksaray Belediyesinin Mücavir alanı Selime ve Yaprakhisar köyü ve doyasıyla Zığa kaplıcalarının olduğu alanı da içine alıyordu.
ALTINSOY'UN 2. ALTUNHİSAR VAKASINI ÖNLEYEREK AKSARAY'A EKSTRA HEDİYESİ !!!
Yayınlanma :
05.06.2024 08:03
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: