Yazımızın konusu olan Türkiye’nin o kararların alınmasından önceki ne olduğu belli olmayan sözüm ona karma ekonomik model ismi verilen ekmek ,simit ,pasta yemek, şeker, un arabaların fiyatları başta olmak üzere her şeyin satış fiyatına devletin karar verdiği ,buna rağmen fiyat artışlarının önüne geçilemediği gibi aranan ihtiyaç mallarının da bulunamadığı sistem ile Türkiye kelimenin tam anlamıyla mehter marşındaki gibi iki ileri bir geri gidiyordu.
Milletimizin 1. Adamı Şehit Başbakan Menderes’ten sonra insanlarımıza verdiği değeri ispatlayarak 2. Adamı olan 8. Cumhurbaşkanı Özal aşağıda sunacağım bir bilim adamının da teyit ettiği gibi bu kararlarla Türkiye’nin pozitif olarak yönünü değiştirtirdi,
Gelin bundan sonrasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Kargöl’ün Meslektaşımız Ayşenur Sağlam’ın Ankara mahreçli 23.01.2019 tarihli haberinden birlikte okuyalım.
ANKARA - Ayşenur Sağlam
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, yapısal reformlar ve açılımlarla Türkiye ekonomisine yeni bir boyut kazandıran 24 Ocak Kararları'na ilişkin, "Ekonomik İstikrar Programı, Cumhuriyet tarihinin şahitlik ettiği en önemli politik ekonomi gündemidir." dedi.
Karagöl, AA muhabirine, önemli yapısal reformlar içeren ve 24 Ocak 1980'de kamuoyuna açıklanan "Ekonomik İstikrar Programı" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kamuoyunda "24 Ocak Kararları" olarak bilinen programın, kamu maliyesindeki açıklardan doğan kriz ekonomisinin iyileştirilerek dengelenmesinde önemli rol oynadığına işaret eden Karagöl, aradan geçen 39 yıla rağmen Cumhuriyet tarihinin şahitlik ettiği en önemli politik ekonomi gündeminin "Ekonomik İstikrar Programı" olduğunu dile getirdi.
Söz konusu programın ihracat ve yatırım odaklı yeni bir perspektifle Türkiye hikayesinin yönünü değiştirdiğine dikkati çeken Karagöl, şöyle konuştu:
"Türkiye için radikal kararların alındığı bu programda ülke ekonomisinin büyüme stratejisi değişti ve ithal ikameci politikalar terk edildi.
1980 yılının başında azınlık hükümeti kuran Süleyman Demirel, Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal'ı tam yetkiyle donatarak ekonomi yönetiminin başına getirmişti.
Özal, bir taraftan 1980'li yıllara damgasını vuracak ekonomi programında radikal kararlara yer verirken, diğer taraftan Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana uygulanan 'devletçilik' politikasının yeniden değerlendirilmesine sağlamış oldu.
Ekonomik İstikrar Programı'nın en temel hedefi, ülke ekonomisini uluslararası sermayeye entegre ederek serbest piyasa ekonomisine geçişi sağlamaktı.
Kamunun ekonomideki payının azaltılması ise serbest piyasa ekonomisine geçiş için önem arz ediyordu."
Yerimiz fazlasıyla dolmasına rağmen yazı tamamlanmadığından hoş görünüze sığınarak Mevla’mızın izniyle devamını Cuma günü yayınlayacağım.
Milletimiz gerçekten sevenlerle sevmeyenlerin ainesinin iş olduğu bilinciyle okunması ve okutturulması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımımız olsun.
Devamı Cuma’ya.
ÖZAL'IN İMAN VE VATAN SEVGİSİYLE TÜRKİYE'Yİ 1. DÜNYA LİGİNE ÇIKARTAN KARARLARI!!!
Yayınlanma :
24.01.2024 08:14
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: