Bunların içinde bilinenlerden en meşhurlarından ilki Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’in çocukluğu döneminde yaşayan ve 49 yıl boyunca ülkesi İran’ı adaletle yöneten ” Nuşirevanı Adildir.”
HIRSIZLIK YAPANIN KENDİ OĞLU VE VEZİRİ OLDUKLARINA BAKMADAN,KEFARET ÖDEMESİ MÜMKÜNKEN ADELET İÇİN GÖZÜNÜ KIRPMADAN ASTIRAN ADİL İRAN HÜKÜMDARI!!!
Babası Kubad döneminde 45 sene uygulanan komünizm ideolojisinin atası olarak kabul edilen “Mezdeklik” uygulamasının sebep olduğu toplumsal yıkımları akıllı vezirinin ikazıyla ortadan kaldıran Nuşirevan ın hükümdarlığı boyunca ülkesinde uyguladığı adaletli idaresiyle gönüllere taht kurdu.
İslam coğrafyasında bilinen en önemli adaleti ise hırsızlık yapanın oğlu ve yüksek rütbeli bir amiri olduğuna bakmadan,bazı tarihçilere göre ise hırsızlık yapanın oğlu ile Vezirlerinden birisi olduğuna bakmada onları idam ettirmesidir.
Tarihçilerin kaydına göre İran’a İslamiyet’ten önce tüccar olarak arkadaşı Hz.Amr bin As(R.A) ile giden Hz. Ömer(R.A.) orada bulunduklarında eşyaları ve binekleri çalınır.
Ne yapacaklarını bilemez durumdalarken kaldıkları hanın sahibinin yönlendirmesiyle şikâyet için çıktıkları hükümdar Nuşirevan şikayetlerini dinledikten sonra yaptığı tahkikatta bu hırsızlığın kendi oğlu ve yüksek rütbeli bir memuru( Veya vezirlerinden birisi tarafından gerçekleştirildiğini belirledikten sonra çalınan mallarını kendilerine iade ettirir.
Ve her ikisinin de şehirden ayrılırlarken iki ayrı kapısından çıkmalarını ister.
Çıktıkları kapının birinde hükümdarın oğlu, diğerinde ise yüksek rütbeli memurun asılarak öldürüldüklerini görürler.
HZ ÖMER(R.A.) ARSASINI YÜKSEK BEDELLE CAMİYE VERMEK İSTEMEYEN YAHUDİ’DEN ÖZÜR DİLEYEREK ARSANI İADE EDERKEN ,KUDUSE GİDERKEN DEVEYE BİNME SIRASI GELEN KÖLESİNİ BİNDİRİP KENDİSİ YULARINI TUTARAK ŞEHRİN AHAHTARINI VERMEK İSTEYENLERİN YANINA GİTTİ!!!
Bizim medeniyetimiz İslam’daki bilinen ve adaletin timsali sayılan hükümdarı ise devlet malını korumaktan tutunda kişilerin hak ve hürriyetlerini maksimum şekilde korumasıyla ilgili binlerce uygulaması tarihlere geçeni ise Hulafeyi Reşidinden 2. Halife Hz. Ömer(R.A.)’dır.
Bu yazımda Adaletin timsali 2. Halife Hz. Ömer’in sayısız adalet uygulamasından sadece ikisini paylaşacağım.
İlki İran a beraber gittiği ve halifeliği döneminde ise kendisi tarafından Mısır’a c Vali olarak atanan arkadaşı Hz..Amr bin As(R.A.)’nın İskenderiye’de başlattığı imar çalışmalarında evi yola geldiği için arsasına değerinin misli, misline verilen kamulaştırmayı kabul etmeyen bir Yahudi’nin şikayeti üzerine yazdığı ”Sen beni Nuşirevan’dan daha mı az adil sanırsın?!!!” emri üzerine kamulaştırmadan derhal vaz geçilerek mazlumdan özür dilenmesidir.!!!
Diğeri ise Kudüs şehrinin anahtarlarının ancak kendisine verileceği isteğinin gereğini yerine getirmeye giderken kölesinin devesinin yolda ölmesi üzerine yol boyunca nöbetleşerek deveye binmeleri ve tam Kudüs kapısına geldiklerinde sıranın kölesine gelmesi üzerine onun ısrarına rağmen deveye binmeyi ret etmesiyle Kudüslüler üzerinde yaptığı etkidir.
BÜYÜK İSKENDER SİNA ÇÖLÜNDEN GEÇERKEN BİR DAMLASI İÇİN ÖMRÜNÜN YARISINI VEREBİLECEĞİ SUYU KABUL ETMEYEREK DÖKMESİYLE MOTİVE ETİTĞİ ASKERLERİYLE MISIRI ALDI!
Yazımızın üçüncü adil hükümdarı ise Büyük İskender’dir.
Mısır’ı ordusuyla almaya giden İskender Sina çölünden geçerken askerleriyle birlikte büyük susuzluk çekerler bu sırada bir çukurda su bulan bir asker bu suyu hükümdarına ikram etmek için miğferine doldurur.
İskender o kadar susamıştı ki bu suya ömrünün yarısını verebilirdi.
Fakat askeri susuzken kendisinin bu suyu içmesinin doğru olmadığını görerek suyu dökmesiyle motive olan askerleriyle Mısır’ı ülkesine katar.
Tarihte yaşayan bu üç hükümdar ve adaletlerinin günümüz idarecilerine de ders olması dileğiyle.!!!
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: