Kültür ve Turizm Bakanlığını katkısı ile beraber büyük oranda Aksaray Belediyesi tarafından inşa edilen ve yakın zamanda açılışı beklenen Somuncu Baba hz. Külliyesi, söz konusu kültürel çalışmaların zirvesi olmuştur. Somuncu Baba hz. muhabbeti ve terbiyesi ile büyümüş Aksaray halkı için, hazrete dair böyle bir yapının varlığı, vefa, tarihî gerçeğin dillendirilmesi ile şehrin hazretle temsili adına önem taşımaktadır. Söz konusu yapı, şehrimizdeki düğün konvoylarının, Ervah’ı ve Somuncu Baba hz. ziyaret edip dua ederek düğün merasimine geçmesi âdetinin, daha şık ve uygun bir mahalde icrasına da imkân sağlamıştır.
Aksaray Belediyesi tarafından yapılan bazı inşa faaliyetleri, şehrin sosyal ve kültürel hayatına mühim katkı sağlamaktadır. Bu meyanda eski Aksaray evleri ve konaklarının restorasyonu ilgi çekmektedir. Gerçekten Aksaray konakları, zarif yapıları ile şehrin özgün unsurları durumundadır. Bu yapılardan bir kısmı yeniden ele alınarak kurtarılmakla beraber ne yazık ki metruk durumdakilerin varlığı devam etmektedir. Şehir merkezinde bulunup şehri Selçukluya ve Karamanlıya bağlayan öğelerden olan Ulu Cami’nin ve Eğri Minare’nin çevre düzenlemeleri, tarihî köprülerin onarımına dair projelendirme yapılması, şehrin kadim hafızasının muhafazası adına sevindiricidir.
Aksaray’ın sosyal ve kültürel yönünü takviye edecek çalışmalar olmak üzere, Kılıç Arslan Parkı’nın ortaya çıkarılması, Azmi Milli Un Fabrikasının Bilim ve Sanayi Müzesi haline getirilmesi ile Seyir Terası zikre değerdir. Bugün pek çok şehrimizde hatta dünya şehirlerinde, şehri tepeden gören, genel bir manzara veren ve şehrin yoğunluğundan uzak olarak inşa edilen seyirlik mekânlar, gözde mahaller olmaktadır.
Bu yıl dördüncüsü yapılan Aksaray Karakucak Güreşleri, ata sporumuza sahip çıkmak, halkımızı ata sporumuzla buluşturmak ve yeni pehlivanların çıkmasına fırsat vermek açısından ehemmiyet taşımaktadır. Söz konusu etkinliğin TRT Spor ekranlarında canlı olarak yayınlanması, daha doğrusu yayınlanmasının Belediye Başkanı Sayın Palta tarafından temin edilmesi, bir şehrin yakalaması gereken ulusal vizyona iyi bir misaldir. Yine bu bağlamda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından şehrimize davet edilen ve rehberlik edilen Zaman, Bugün, Akit ve Sabah gibi gazetelerin yazar ve muhabirlerinin, Burç FM program yapımcısının, Aksiyon dergisi yazarının, STV’de yayınlanan Davetsiz Misafir programı ve başka ulusal medya organlarının, Aksaray Belediyesi tarafından da ağırlanması, mevzu bahis vizyon için iyi örnekler olmaktadır.
Aksaray Belediyesi tarafından desteklenen bilimsel, kültürel ve sanatsal bazı faaliyetler, şehir entelektüel seviyesine katkı sağlamaktadır. 2011 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Somuncu Baba Sempozyumu, bu sempozyuma katılan yerli yabancı onlarca bilim insanının ağırlanması, hazretin yâdı ve bir şehir değerinin akademik tahlili adına kıymet ifade etmektedir. Aynı şekilde Aksaray Üniversitesi tarafından düzenlenmesi planlanan yeni bir sempozyuma, Aksaray Belediyesinin sponsor olacağı ve sayede Aksaray tarih ve kültürüne yarar temin edileceği, Sayın Palta tarafından dillendirilmiştir.
Öte yandan Ihlara Festivali, bu festival bünyesinde ya da hâricinde gerçekleşen konferans, konser, seminer, tiyatro gösterileri, şiir ve mektup yazma konulu yarışmalar, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün düzenlediği Ramazan Etkinlikleri, toplumun değişik iş, yaş ve kültür seviyesindeki insanlarına hitap etmektedir.
2013 yılında şehir adına icra edilen en mühim hamlelerden biri, Ankara Aksaray Tanıtım Günleri olmuştur. Bir ilkin yaşandığı söz konusu etkinlikte şehir kurumları ve STK’sı iyi işbirliği örneği ortaya koymuştur. Aksaray valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün müteşebbis olduğu Tanıtım Günlerinde, Aksaray Belediyesinin ciddi katkısı ziyaretçiler tarafından ifade edilmiştir. Aynı şekilde 2014 yılı Ekim ayında İstanbul Feshane’de düzenlenecek olan Aksaray Tanıtım Günleri’nin layıkı vech ile icrası, Aksaray Belediyesinin ve İstanbul Aksaray derneklerinin üst düzey katkısı olmadan mümkün değildir.
Aksaray Belediyesinin hayata geçirdiği anlatıla gelen çalışmaların yanı sıra altyapı ve fen işlerine dair icraatları bulunmaktadır. Satırların yazarının ilgisi kültürel konulara mütemayildir. Bu münasebetle söz konusu alanda yazmak doğru olandır. Öte yandan elbette şehrin farklı alanlarda bazı eksikleri bulunmaktadır. Kültür mevzundaki işlere zaman zaman değinilmiş ve yetkililerle paylaşılmıştır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: