Muhtelif şehirlerimiz İstanbul ve Ankara’da Tanıtım Günleri düzenlediler. Bu şehirlerimizden bazılarının dördüncü ve beşinci etkinliklerini gerçekleştirdiği bilinmektedir. Bu münasebetle Aksaray’ın gerçekleştirdiği ilk, hayli önem taşımaktadır. Daha da önemlisi ise söz konusu etkinliğin, öncelikle İstanbul Feshane’de olmak üzere arkasının getirilmesi düşüncesinin mülki idarecilerimiz tarafından dillendirilmesidir.
Tanıtım Günleri’nde kurumlarımızın katkısı ön plandaydı. Aksaray Belediyesi ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere bazı kaymakamlıklar, belediyeler ve Milli Eğitim Müdürlüğü tanıtım stantlarında yerlerini almışlardı. Görevliler ziyaretçilerle layıkıyla ilgilendi. Turizm Müdürlüğünün hazırlamış olduğu broşürler ve kitapçıklar ziyaretçilere hediye edilirken belediyemizin dağıttığı tahinli çörek gibi diğer armağanlar olması gerekenler sadedindeydi. Yine belediyemizin Somuncu Baba Külliyesi ve Eğri Minare Çevre Düzenleme Projesine dair yaptığı bilgilendirmeler, adı geçen değerlerin önemli bir tanıtımı olmuştur. Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi Resim Heykel ve Seramik sanatçısı Özgür öğretmenin ürettiği özgün Genç Osman ve Malaklı heykelleri görülmeye değerdi. Söz konusu biblo-heykellerin seri üretiminin temin edilmesi önem taşımaktadır. Bu ürünlerin ve Eğri Minare gibi diğer şehir değerlerinin, belediyemiz tarafından inşası süren Somuncu Baba Külliyesi çevresi başta olmak üzere uygun ticari merkezlerde satışının yapılması, Aksaray değerlerinin markalaşmasında ve şehrin etkin tanıtılmasında mühim rol oynayacaktır.
Gülağaç ilçemize ait stant ve Sayın kaymakamın heyecanı takdire şayandır. Konu ile yakından ilgilenildiği ve Halk Eğitim Merkezi’nin görevlendirildiği görülmektedir. Bununla beraber kanaatimizce Aksaray’a ait en özgün ürünlerden biri olan Gülağaç sepetlerinin stantta çok az yer tuttuğunu görmek, yetkililerden sık duyduğumuz şehir tanıtımına dair tecrübe eksikliğinin bir başka örneği olmalıdır. Gerçekten bir ilki hayata geçiren Aksaray bundan sonrası için önemli bir adım atmıştır. Öte yandan bir özel halıcılık işletmesi dışında Sultanhanı ilçesinin yeterince temsil edilmemesi, sultanhanı.gen.tr haber sitesinde eleştirel haber unsuru olmuştur. Eskil’den katılan Zeki dedenin el emeği göz nuru ahşap çalışmalarını (nette adres; ahsabaadananömür) Anadolu’nun bütün sıcaklığı ile ziyaretçilere tanıtması, nur yüzü ve aksakalları ile insanda oluşturduğu candanlık hissi Tanıtım Günlerinin ‘özel’lerinden olmuştur. Eli nasırlı, paçası tozlu şehir insanlarının uygun bir kompozisyon ile stantlarda yerini alması, hasır dokuması, toprak işlemesi ya da Taşpınar stantındaki teyze gibi yün eğirmesi, doğru, özel adımlar olacaktır. Bu meyanda Taşpınar Belediyesine ait stant kayda değer olup belediye başkanının gayreti ifade edilmelidir. Öte yandan Ihlara gibi dünya çapındaki bir değerin sadece Turizm Müdürlüğü eli ile işlendiği ve nazara verilmeye çalışıldığı, ilgili seçilmiş yetkilinin konudan bihaber olduğu fark edilmektedir.
Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bizim Yunus, Yunus Emre kitapçığı, akademik yetkinliğe haizdir. Aynı şekilde Salnamelerde Aksaray, Osmanlı Belgelerinde Aksaray, Minyatürlerle Yunus Emre isimli kitaplar stant raflarında dikkat çekmiştir. Turistik nitelikli Darü’z-Zafer Şehr-i Süleha, Aksaray isimli kitaplar, Türkülerle Aksaray ve farklı CD çalışmaları ile Somuncu Baba ve Yunus Emre’ye dair muhtelif çalışmalar kurum kimliğine yaraşır çalışmalar ve tanıtım unsurları olmuştur.
Kurumlarımızın Tanıtım Günlerine olan katkısı ile kıyaslandığında özel sektörün ve sivil toplumun katkısı gözle görünür derecede az olmuştur. Bunun temin edilmesi durumunda, istikbale matuf olmak üzere stantların daha canlı bir görüntüye ulaşacağı muhakkaktır. Kurum amirlerimizin mükerrer davetlerine rağmen özel sektör katılımının sınırlı kalması, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Ödenen stant ücretinin, küçük ve orta ölçekli firmalar için sorun teşkil edeceğini farz etsek dahi büyük ölçekli firmaların rakama takıldığını düşünmek doğru olmaz. Çok zaman, çok zeminde Aksaray’ın etkin tanıtım yetersizliğinin konu edildiğini göz önüne alırsak, esasen bu husustaki duyarlılığın yetersiz olduğu söylenebilir. Nitekim AKM’de bazı stantların boş kalması, kiralanan bazı stantların da layıkıyla tefriş ve teçhiz edilmemesi, bu münasebetle Aksaray harici unsurların, pek tabi olarak, stantlarda yer alması fark edilen nâkiseden olmuştur. Diğer taraftan SÜTAŞ, Uğuray, Üçler gibi süt ürünleri firmalarının, Colin’s Tekstil’in, Köyet Sucuklarının ve hatırlayamadığımız diğerlerinin stantlarda yer aldığı ifade edilmelidir. Ancak SÜTAŞ ve Colin’s gibi dev firmaların daha canlı ve cazip stant formatları ile temsil edilmesi gerektiğine dair resmi ve sivil zevata ait efkârı burada paylaşmak uygun olacaktır. Orta ölçekli bir firma olarak ifade edebileceğimiz DecOzi isimli dekoratif cephe yalıtım sistemleri üzerine faaliyet gösteren firmamızın tekmil bir stant ile etkinlikte yerini alması, memnuniyetini ifade etmesi ve ‘’Made in Aksaray’ yazılı broşürlerini ziyaretçilere tevzi etmesi, aynı şekilde Köprübaşı isimli mekânını Tanıtım Günlerine taşıyan, incelek, kestirme, Aksaray mantısı gibi Aksaray mutfağına ait ürünleri, bütün sıcaklığı ile ziyaretçilerine sunan işletme, Köyet’in ‘Aksaray Aksaray’ nidaları ile ziyaretçilere sucuk ikram eden ocakçısı burada anılmalıdır. Bütün bunların yanı sıra kısa süre önce Eskişehir’de gerçekleştirilen Uluslararası Yerli Irklar Yarışması’nda birincilik ve ikincilik ödülü kazanan ve Aksaray Tarım Platformu tarafından tanıtım günleri için desteklenen Malaklı köpeklerinin yine beklenen ilgiyi çektiğini ifade etmek zaid olacaktır. Malaklı çoban köpekleri üzerine büyük emekleri geçen dernek başkanları Sayın Cengiz Yıldırım ve Muammer Tıpırdamaz tanıtım günlerinde AKM’de idiler ve ziyaretçilere bıkıp usanmadan gerekli açıklamaları yaptılar.
Sivil Toplum bu nev etkinliklerde, organize etmekten kişi katılımı sağlamaya kadar önem taşımaktadır. Bu meyanda Aksaray Tanıtım Günleri’nden bir hafta önce gerçekleştirilen Erzurum Tanıtım Günleri’nin Ankara Erzurumlular Derneği tarafından düzenlendiğini söylemek, konuyu tasrih için kâfidir. Etkin tanıtım yetersizliğinden yakınan şehir insanlarının, özellikle büyük şehirlerde, iştiyaklı ve istidatlı doğru dernek başkanını bulmaları, o kişinin de kerhen değil yükten kaçmadan arzu ile bu işi icra etmesi önem taşımakta ve ‘tanıtım’ konumuzu destekleyecek mühim adımlardan biri olmaktadır. Yine bu meyanda valiliğimiz tarafından açılış günü için Aksaray’dan Ankara’ya ziyaretçi götürmek amacıyla kiralanan altı otobüsün ancak ikisinin dolması meseleyi açıklar. Bununla beraber başta Ankara’da yaşayan Aksaraylılar olmak üzere Ankara sakinlerinin, yazımıza konu olan etkinlikten haberdar olamadıkları tespit edilmiştir. Nitekim açılış günü ve sonrasında, etkinlikle ilgili olarak Ankara yerel basınında çıkan haberlerin üçü bulmaması, bu noktada atılması gereken adımların atılmaması, mevzu bahis adımı atabilecek Ankara’da meskûn Aksarayseverlerle temas kurulmaması, ziyaretçi sayısını belirleyen etkenlerden olmuştur. Bu meyanda tanıtım günlerine dair Ankara caddelerindeki 200 adet panonun vatandaşlarımız tarafından yeterli görülmediği ifade edilmektedir. Diğer taraftan, en önemli husus olmak üzere, etkinlik öncesinde ve sonrasında ulusal medyanın etkin kullanılmadığı söylenebilir. TRT ekranlarında bir canlı yayın bağlantısının temin edilememesi, özel kanallardaki Aksarayseverler ile kâfi miktarda temas kurulmaması bunda sebeptir. Bununla beraber üç devlet bakanının açılışta bulunması ve belediyemizin Kanal 7 ve Kanal 24 ile bağlantı kurması, etkinliğin ulusal medyada yer almasını temin etmiştir.
Ankara AKM 16-19 Mayıs 2013 Aksaray İli Tanıtım Günleri, bir ilk olma yönü ile muazzamdır. Emeği geçen herkes teşekkürü hak etmektedir. Kuşkusuz şehir tanıtımları ve tahsis edilen mekânın bu amaçla kâmil bir biçimde donatılması, ayrı ve hususî bir tecrübe gerektirmektedir. Nitekim bu gerçek yetkililerimiz tarafından zikredilmiş ve gelecek organizasyonların çok daha farklı olacağı ifade edilmiştir. Muhtemel, müstakbel bir etkinlik durumunda, kurumların Aksaray insanı tarafından azami desteklenmesi gerekmektedir. TÜİK rakamlarına göre İstanbul’da ikamet eden Aksaraylı sayısı 40 bindir. Yerel basından takip ettiğimiz kadarı ile adı geçen şehirde, bir Aksaray derneği bulunmakta ve etkinliklere imza atmaktadır. Nitekim söz konusu oluşumun şimdiden vereceği katkı oldukça önemlidir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: