Aksaray tarihi kaynakların muhafazası
Yayınlanma :
27.01.2014 12:03
Geçtiğimiz günlerde bir okurum sitemize mesaj göndermiş mesaj şu şekilde; “Sizden bir isteğim olacaktı. Halk kütüphanesinde bulunan Aksaray Vilayet Gazetesi başta olmak üzere nadir eserlere sahip çıkılması için Erdoğan Bey bir yazı yazarsa çok sevinirim” diyor. Aslında on gün önce görüştüğüm bir öğretmenimizde benim son kitabımla ilgili çok enteresan bir teklifte bulundu; “ Milli eğitim Müdürlüğü ile görüşsenize de “Tarihten günümüze AKSARAY” isimli kitabınızı okullarda Sosyal Bilgiler dersinde okunsa gençler Aksaray’ı öğrensin” dedi.
Kitabımla ilgili konuya geleceğim ama önce Vilayet gazetesine değineyim. Gerçekten de Aksaray ile ilgili kütüphanemizde detaylı bir Aksaray birikimi yok. Vilayet gazetesinin ciltlenerek meraklıların bilgisine sunulduğunu görmedim. Bununla ilgili olarak 6 yıl önce Halk kütüphanemizde bir araştırma yaptım. Bu araştırmam esnasında sadece İbrahim Hakkı Konyalının yazdığı kitabın dışında başka bir esere rastlamadım.
O günden sonrada kütüphanede bir çalışma yapmak içimden gelmedi. Bilmiyorum o günden bugüne bir toparlama oldu mu? İ. H. Konyalının kitabı sayfaları dökülmüş vaziyette idi. Daha sonra benim yazdığım Aksaray tarihi ile ilgi çalışmalarımı bıraktım.
Aksaray ile ilgili ne kadar bilgi ve kitap varsa bunlar ciltlenerek bir arada toplanmalı. Çünkü bunlar tarihe ışık tutacaktır, yeni nesillere bir rehber olacaktır. Ümit ediyorum ki, bu çalışmalar yapılarak muhafaza edilip saklanır.
Benim 1,5 yıl gibi bir zaman içinde çok ağır zahmetlerle ayak basmadığım yer kalmadan bütün yerleşim alanlarını içine aldığım eserim her insan tarafından yapılıp çalışılacak bir araştırma değildir. Bu çalışma basite alınıp küçümsenemez de, herkesin evinde bulunması gereken bir çalışmadır. On sene sonra bin lira verip aransa bulunamayacak bir eserdir. Bu eseri hazırlarken her kasaba ve köyümüz insanları ile nerede ise akraba olmuşumdur. Her köyün ekmeğini yiyip çayını içerek bu çalışmayı yaptım.
Onun için 26 yıllık bir tarih öğretmenimiz, “ öğrencilerimiz Aksaray’ı tanımıyor Milli Eğitimle bir görüşseniz de haftada bir saat olsun tarih dersinde bu eseri işleyerek çocuklarımız Aksaray’ı öğrense” diye benden rica etti. Tabi bu benim elimde olan bir olay değil, bunu eğitim kurumlarımız ve yetkililerimizin bileceği bir durumdur.
Ama şu bir gerçek ki, bu son yazdığım eserden sonra sürekli bana kaynak için gelen öğrencilerimizin sayısı azaldı. Çünkü elimde olan bütün bu çalışmalarımı bu eserimde yer verdim. Satın alamazlarsa gidip kütüphanede inceleyip istifade ediyorlar. Buda bir Aksaraylı olarak beni ziyadesi ile mutlu ediyor.
AKSARAY’DA MÜTAHİTLER ÇALIŞMASI
Geçtiğimiz Cuma günü Müteahhitler Birliği Başkanı İsmail Gümüşsoy Somuncu baba Kervansaray restoranda gazetecilere bir kahvaltı ile 2013 yılı çalışmalarını anlattı.
İlk defa bir müteahhitler Birliği basın toplantısına katıldım, aslında ilk defa böyle bir toplantı yapılmıştı. En azında ilimizdeki inşaat sektörü ile ilgili bilgi almış olduk.
400 müteahhidin olduğu ilimizde bu birliğe 140 civarında bir üyenin olması doğrusu beni şaşırttı. Madem bir birlik kurulmuş ve beraberlik oluşturulmuş bir araya gelinmesinde ziyadesi ile fayda vardır. 2013 yılında 3500 civarında daire satışı küçümsenecek bir durum olmadığını duymuş olduk.
İnşaat sektörünün eskisi gibi müstakil ev yapma yerine azalan arsaları çok daireli apartmanla değerlendirmeleri sonucu buna yöneldiklerini öğrendik. Tabi bu sektörle inşaatçıların zarar yerine kar ettiklerini ve işlerinin iyi olduğunu duyduk.
Birliğin bilgilenme gibi bir ağ ile ücretsiz iletişim kurarak haberdar olunması tabi ki çok güzel bir gelişme olsa gerek. Bundan bütün müteahhitler istifade etmeleri kendi yararlarına diye düşünüyorum. Böyle bir çalışma yapmasından dolayı da Başkan İsmail Gümüşsoy kardeşimi kutluyorum.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: