Buram buram tarih kokan ilimizde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bunlar bizanstan başlayıp Selçukluya kadar devam eden tarihi kalıntılar. Hıristiyan alemine hitap eden eserler yanın da ilimizde birçok maneviyatı temsil eden Selçuklu eserleri bulunmaktadır. Salı günü tadilatı yapılan Kılıçaslan hamamını gezdim. Gezime Müze Müdürü Yusuf Altın eşlik ederek bilgiler verdi. Yusuf Bey bu hamamın kontrolünü yaparak takip ediyor. Hamamın ise bütün masraflarını karşılayan Belediye Başkanı Nevzat Palta tadilatını yaptırıyor.
Tarihi Kılıçaslan hamamı malumunuz yıllardır şehrin göbeğinde çöplük olarak kullanılıyordu. Kullanılıyor kullanılmasına da burası tamamen ne Belediyenin nede Vakıfların malı idi. Belediye ile şahısların ortak malları idi. Burasını çözmek o kadar çok zordu ki, Belediye Başkanı yüzlerce mirasçısı olan bu hamamın önce mirasçılar işini hallederek Belediye ye geçmesini sağlamış.
Daha sonra tadilatını yapmak için koruma kurulundan izin alarak tadilatını hayata geçirmiş. Osman hocanın öncülüğünde bu tadilatla iki de Doçent ilgilenmektedir. Müze müdürlüğü de kontrol görevi yapmaktadır. Günlük burada mutlaka uzaman bir hoca bulunmaktadır.
Hamamın biz sadece bir bölümden oluştuğunu zannediyorduk. Ama hiçte öyle değilmiş, üzeri asfalt ve betonlarla kapatılmış. Taksi durağı ve araç parkı olarak kullanılan bu hamamın birçok bölümlerden oluştuğu ve yandaki camiye kadar dayandığını görmüş oldum.
2 kılıçaslanın ayakta duran ikinci bir eseri bu hamamdır. İlimiz de bir diğer eseri ise Kılıçaslan tepesindeki türbe. Yapılan hamamlardan sadece ayakta kalan eser burasıdır. Selçuklu ve Osmanlı temizliğe ne kadar önem vermiş olmalı ki, ilimizde üç tane tarihi hamam var. Birisi Ali Baba tekkesi yan tarafında imiş ama bugün yerinde yeller esiyor. Paşa hamamı ise malumunuz yap işlet devret modeli ile tadilatı yapılarak işletmeye açılmıştır.
İkinci ayakta kalan ise Kılıçaslan Hamamı, burada üç hamamın olması günümüzde bile düşünülmeyen temizlik abidesi hamamlar o dönemlerde yapılmıştır. Hamam olayı Selçuklu ve Osmanlıda çok önem arz etmektedir. Çünkü temizlik dünyaya bizden örnek gitmiştir.
Hamamın tadilatı devam ediyor, henüz iç temizliği tamamlanmamış. Anlatıldığına göre bugüne kadar 130 kamyon toprak ve pislik çıkmıştır. Tabanlarından ise kum yığınları çıkmaktadır, Yusuf Beyin anlattığına göre Ulu ırmak seviyesi hamamdan yüksek imiş burasını sel basmış ve kum dolduğu tahmin ediliyor. Tabi temizlik çalışması yapılırken de dikkat ediliyor yıkılma olmaması için. Hala az bir bölümünde temizlik çalışmaları devam ediyor.
İç bölümlerinde kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı bölümler bulunuyor. Nerede ise paşa hamamından büyük bir alana kurtulmuş. İçerisinde sıcak kabin yerleri ve hatta keçe dövme yerleri bile bulunuyor. Tıraş yerlerinden tutun buhar odalarına kadar ne ararsanız var.
Benim burada etkilendiğim konu ise bu kadar geniş ve teferruatlı bir hamam nasıl olmuşta asfalt ve betonlarla kapatılmış. Sayın Nevzat beyin bu düşünce ve girişimini takdirle karşılıyorum. Hatta tarihi eserlere olan duyarlılığından dolayı kendisini tebrik ediyorum.
Bugüne kadar kimsenin düşünüp hayata geçirmeyi aklından geçirmeyen tarihi mekânları onararak eski günlerine döndürmesi çok büyük bir başarıdır. Tarihi evlerin tadilatı, Azmi Milli, tarihi köprülerin onarımı ve bu hamamın tadilatı onun ne kadar tarih sevdiğini göstermiş oluyor. Kendilerine bu duyarlılığından dolayı tebrik ve takdir ediyorum, çünkü tarihe sahip çıkıyor. En azından bana ne lazımcılık yok böyle bir güzel eser ortaya çıkmış oldu. Bilmeyenlerde en azından öğrenmiş olurlar.
Yalnız bu hamamın tekrar hamam olarak çalıştırmasını istemek çok büyük yanlış olur. Nedenine gelince buradaki tuğlalar yıpranmış ve çok eski. Bu taşların iki gün sonra uflanabileceği düşünülüyor. En güzeli burası çarşı içinde herhangi bir sektöre kiralayarak çay ve pasta salonu yapılabilir.
Sayın Başkanın tarihe olan duyarlılığından dolayı kendisini bir kez daha tebrik ediyorum umarın bu çalışmaların devamı gelir ve tarihimiz canlı tutulmuş olur.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: