Bu yazımı aslında dün yazacaktım, ama Çanakkale şehitlerini anma günlerini takip edeyim ondan sonra yazayım diye bir gün gecikmeli olarak ele aldım. Salı günü Ak Parti gençlik kollarının hazırladığı Çanakkale Şehitlerini anma gecesini kısmen izleme imkânı buldum. Kısmen diyorum bugünlerde o kadar yoğunluk yaşıyoruz ki, zaman bize yetmiyor. Bir taraftan siyasilerin çalışmalarını takip ediyoruz, bir taraftan TV programlarım ve gece yazmaya çalıştığım yazılarım nedeni ile yoğunluk yaşıyoruz.
Aynı gün canlı programım olması nedeni ile Ak Parti Gençlik kollarının hazırladığı programı izlemeye çalıştım. Program öncesi Gençlik kolları Başkanı Abdüssamet Kılıç, İl Başkanı Yıldırıcı ve Belediye Başkan adayı Haluk Şahin Yazgı birer konuşma yaptılar. Konuşmalar siyasetten uzak tamamen gecenin önemi ile ilgili idi.
Başkan adayı Yazgıyı ilk defa titreyen bir ses tonu ile konuştuğunu gördüm. Konuşmasını Çanakkale Şehitlerimiz ile ilgili yaparken yaşanan olaylardan kesitler verdi. Bunları gençlere iyi anlatmak lazım, ecdadımızı iyi tanımalılar dedi.
Zannedersem sabah katıldığı şehitlerimizi anma gününde çok etkilenmişti. Şehit çocuklarını baba hasretlerini şehitlikte bizzat görmesi onu etki altına almış olmalı ki hala o etkiden kurtulamamıştı. Bir ara nerede ise ağlamaklı ses tonu ile duygularını belli etti. Tabi bunu yaşamak için taşıdığın maneviyat ve duygu çok önemli, bende bunu gördüm.
Çanakkale geçilmez der dururuz, ama çoğu insanımız duyumlardan öteye gidemez. Ben defalarca Çanakkale’ye gidip ecdadımızın mevzilerini kabirlerini ziyaret etmişimdir. Öğrenciliğimden bu yana gittiğim Çanakkale’deki şehitliklerimizde doğru dürüst bir düzenleme son dönemlere kadar yoktu.
Bende bir Çanakkale şehidinin torunuyum, rahmetli babam baba hasreti ile yanar o günleri anlatır ağlardı. Babası Çanakkale’de şehit olduğunda iki yaşında imiş. Babasının askere gittiğinde anne karnında olduğu için babası onu hiç görmemiş. Ağabeyi şeyh Said isyanında şehit olmuş ve evde kendisine şefkat gösterecek erkeksiz büyümüş.
Seferberlik dönemi herkesin aç susuz olduğu bir dönemde dedem şehit olunca. Babaannem mecbur er almak durumunda kalmış ve yetim babam Elmas gelin diye hitap edilen Babaannesinin yanında kalmış çok zor şartlarda onu büyütmüş.
Kendi imkânları ile okuyan ve eğitmen olan rahmetli babam o günleri Çanakkale’den sağ dönenlerden sürekli dinler babası hakkında bilgi alırmış. Öyle bir duygu ile o dinlediklerini bizim çocukluğumuzda anlatır, anlatırken gözyaşlarını tutamazdı.
Hatta düşmanın annelerimizin karnındaki yavrularını süngü ile çıkarıp öldürdüklerini, yarın bunlar bize düşman olur diye acımasızlıklarını anlatırdı. Kadınların göğüslerini kesip attıklarını babasının yanından dönenlerden dinlediğini çocukluğumuzda okulda bizlere anlatırdı. Yani bırakın askerlerimize acımasızlığı hamile annelerimize bile acımadıklarını çok dinledim.
Çanakkale’ye her gittiğimde dedeme ve şehitlerimize dua ederdim. Aksaray’dan gidip burada bir mezar taşı görebilecekmiyim diye çok arardım. Kendisinden Allah razı olsun Sayın Başbakanımız Erdoğan iktidara geldiklerinde Çanakkale’deki tüm şehitlerimizin bulunduğu yerleri trilyonlar harcayarak şanlarına yakışır hale getirmiş.
Mevzileri yeniden onarmış, Çanakkale’de ölen bütün şehitlerimizin isimlerini illeri tek tek ayırt ederek bir anıt içinde isimlerini buraya astırmış. Artık buraya gittiğinizde eğer Çanakkale’de şehit olan yakınlarınız varsa soyadı olmayan baba isimleri ile onları rahat bir şekilde bulmanız mümkün. Bende dedemin ismini orada rahat bir şekilde buldum.
253 bin şehidimiz burada kalmış. 195 bini resmi kayıtlarda kayıp, 55.801 şehit Genelkurmay arşivlerinde isimleri kayıtlı. Kayıp ifadesinden şunu anlıyoruz ve tarihçilerde bunu söylüyor. Hastalık, esir, kaçan, sakat kalan, yaralanan ve nerede öldüğü bilinmeyenler. Aksaray’dan burada 320 şehidimiz bulunmaktadır.
Bu nedenle burada ülkemizi savunan, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkez’i, Alevi’si ve Sünni’si binlerce insanımız vatan için birlikte can vermişlerdir. Dün bu vatan için el ele veren ecdadımızın mirasını aynı birlik ve beraberlik içinde koruyup kardeşçe yaşamalıyız.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: