Perşembe günü Damızlık koyun keçi yetiştiriciler birliğinin olağan 3 kongresi yapıldı. Kongrede tek aday olarak mevcut başkan Sayın Mahmut Aktürk tekrar seçildi. 3.500 civarında üyesi bulunan bir birlikte tek aday olmak öyle kolay olmasa gerek. bende aday olsam mı ki gibi en ufak ses çıkmadan seçilmiştir. Nedeni ise üyeleri ile iyi iletişim kurması onların destek ve yardımlarına koşması onu tek aday yapmıştır. Kongre Grand Altuntaş Otelde yapıldı, çoban diye hitap ettiğimiz insanları ilin en iyi yerinde ağırlayarak kongreye gidiyor. Çobanlık bir peygamber mesleğidir, her ne kadar çobanlar kendilerini bilmezler tarafından aşağılansa da çoban bir Peygamber mesleği olduğunu bilmezler. Kongreye Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahinde iştirak ederek bir konuşma yapmıştır. Hatta onlara koyunların yıkanma yerleri için söz vermiştir. Ben isterseniz kongre ile ilgili konuşmalarda özet olarak neler anlatıldı onları aktarayım.
Aksaray’da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 3’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. 3 bin 127 üyesi bulunan birliğin genel kuruluna yaklaşık bin 500 üye katılırken, genel kurulun divan başkanlığını Birlik Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan yaptı. Tek aday olarak genel kurula giren mevcut başkan Mahmut Aktürk, güven tazeleyerek yeniden başkanlığa seçildi.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, 27 kişiyle kurulan birliğin bugün 3 bin 127 üyesi bulunduğunu belirterek, “Biz geçmiş yıllarda birliği kuracağımıza bir söz vermiştik. O günden sonra 2006 yılı 30 Mart’ında 27 kişi ile bu birliği kurduk. 27 kişi ile çıktığımız bu yola bugün 3 bin 127 üye ile tüm yetiştiricilerimizi birliğimize kaydettik. Hiç kimseyi ayırmadık. Bütün desteklemelerden tüm üyelerimizi faydalandırdık. Bundan sonra da bu kucaklayıcı tablo ile devam edeceğiz” dedi.
Başkan Aktürk, Türkiye’de tarım ve özellikle küçükbaş hayvancılığı 8-10 yıl öncesine kadar bitik bir duruma geldiğini ve daha sonra hükümet tarafından yapılan desteklemelerle yeniden toparlandığını belirterek, “Türkiye’de koyunculuk gerçekten çok geride kaldı. Büyükbaş hayvancılık suni tohumlama ile devletin verdiği desteklemeler ile birliklerin çok önceden kurulması ile önemli mesafeler aldı. 3-5 kilo süt veren sığırlarımız, 35-40 litre süt veren, 80-100 kilo et veren sığırlarımız 300-400 kilo ve hatta 500 kilo et veren sığırlar haline geldi. Ama ne yazık ki aslında ata mesleğimiz olan, aslında genlerimizde, kanımızda olan küçükbaş hayvancılığı ne yazık ki 2 binli yılların başına geldiğimizde terk eder hale geldik. 2006 yılından itibaren birliklerin kurulması, küpeleme çalışmaların, kayıt çalışmalarının başlaması, hayvan sayısına bağlı olarak fiyatların artması, hükümetimizin birlikleri desteklemeye başlaması, projeler üretmeye başlaması ile birlikte artık koyunculuğunda hayvancılığın bir dalı olarak görülmeye başlaması ile birlikte tekrar ata mesleğimiz olan koyunculuğa döner olduk. Şu anda 2008 yılında 94 bin anaç hayvan sayısına sahip olan Aksaray birliğinde, 350 bin civarında anaç hayvan, toplam 600 bin civarında küçükbaş hayvan varlığına sahibiz” dedi.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Genel Başkan Prof. Dr. Veysel Ayhan, 8-10 yıl öncesine kadar küçükbaş hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, ardından hükümet tarafından yapılan desteklemeler ile yeniden toparlandığını ve hükümet tarafından hayvancılığa ayrılan maddi kaynağın 83 milyon TL’den 2,5 milyar TL’ye çıktığını söyledi.
Özellikle yetiştirdiğimiz hayvan ırklarını çok iyi bir şekilde verime sahip olması gerek. Bakım ve besleme koşullarının çok iyileştirmemiz gerekiyor. Sağlığına dikkat etmemiz, pazarlamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Ama ülke olarak bizim ihmal ettiğimiz bir konu olmuş. Oda şu, gelişmiş ülkelerde 150-200 yıl önce tamamlanan bir organizasyonu biz ülke olarak küçükbaş hayvancılıkta son 8-10 yılda yakalayabilmişiz. Oda örgütlenmedir. Üyelerin bir araya gelmesi, mutlaka saç ayağının birisinin örgütlenme olması lazım. İşte bakanlığımızın teşviki, siz değerli yetiştiricilerimizi öncü olarak göstererekten, 2006 yılından itibaren Türkiye’de birlikler hızlı bir şekilde kurulmaya başlanmış, geç kalınmış ama sağlam bir zemine oturtularak birlikler kurulmuş, şu an itibari ile 80 ilde 220 binin üzerinde üyesi olan koyun ve keçi yetiştiricileri var. Bu birlikler kurulduktan sonra neler yaptı. İlk kez bakanlığımız birlikler kanalı ile koyun ve keçiyi destekleme kapsamına aldı” ifadelerini kullandı. Yeniden Başkanlığa seçilen Mahmut Aktürk’e başarılar dilerim.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: