Birde medyaya yansımayan hırsızlık olayları yaşanıyor hem de enteresan. Benim Aksaray’la ilgili hassasiyetim çok önemli, Aksaray’ın ismi güzel şeylerle gündeme gelmeli. Şimdi eskisi gibi değil, internet gazeteciliği mevcut olduğu için yansıtılamayan hırsızlık olayları da teknoloji sayesinde dünyaya yayılıyor. Tabi ki hırsızlık olayları bir ahlaki mesele, Allah korkusu ve hak hukuk meselesidir.
Emniyet Müdürü Sayın Mustafa Şahini çok severim, çünkü ben kendisini memuriyetim döneminden tanıyorum, o dönem de ilimizde görev yapmış bir kardeşimiz. Daha sonra kısmet etti ilimize Emniyet Müdürü olarak atandı. Kendisini geleli sadece bir sefer arkadaşlarla beraber hoş geldin ziyaretine gitmiştim. Emniyete ve Jandarmaya zırt pırt gidip gelen insanlar bizde pek hoş karşılanmaz. Bu kurumlara senede birkaç işin düşer yâda on senede bir. Sık sık gidip gelen insana bir pisliğimi varda buraya sık sık gidip geliyor derler.
Bizimde pis işimiz olmadığı için bu makamları zırt pırt rahatsız etmeyiz, işimiz olursa ilgili birimden yaptırır gideriz. Konuyu uzattık, kendileri ilimize atandıklarında bir yazı yazmıştım. Burası Asyayı Avrupa’ya bağlayan bir yol üzerinde, kaçakçılık ve uyuşturucu burada çok yakalanıyor. Ancak ulusal medyaya Aksaray’da yakalandı şeklinde geçince Aksaray’ın adı yanlış şekilde hafızalarda kalıyor. Medyaya yansıtılırken bunu ayırt edin yol boyunu esas alın Aksaray’ın ismi başka illerde kötü bir imajla anılmasın demiştim.
Ziyaretimizde odasına girdiğimizde Sayın Müdürümüz bu konuyu dile getirerek, “ Erdoğan Bey yazındaki mesajı aldım” demişti. Bende çok memnun oldum ve daha sonra haberlere baktım gerçektende bu yönde haberler yapılıyordu. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Son dönemlerde hırsızlık olaylarında artış var, diyeceksiniz ki, bunu yok etmek mümkün değil. Elbette yok edemezsiniz hırsızlık olayı ahlak ve vicdani bir olay. İnsanların vicdanına polis yerleştiremezsiniz, yâda yanında sürekli polis bulunduramazsınız. Hırsızlık da bir başka konu hak hukuk meselesi çok önemli, adamda ne vicdan var, ne din iman var nede başkasının hakkını koruma yoksa bu adamın her şeyi yapması gayet normal.
Vicdansız adam koluna cilet atıyor kendisini yaralıyorsa bu adamdan her şey beklenir. Ancak bunun dışında birde işin caydırıcılık bölümü var buda emniyet ve asayiş. İnsanlar ellerini kollarını sallayarak istediğini yapmamalı, istediği gibi hukuksuz davranışta bulunmamalı. Toplumun yaşamı herkesin güvende, birbirlerinin hak ve hukuka saygılı olması ile düzenli yaşam olur.
Eğer bir toplumda insanlar sokaklara rahat çıkamıyor, dolaşamayıp korkuyorsa bir sıkıntı var demektir. Emniyet güçlerimiz işte bu durumda vardır ve onlara ihtiyaç duyulur. Faili meçhul cinayetler yıllar geçse de çözülüyorsa, hırsızlık olayları da asgariye indirilmeli. Bunu söylerken hiçbir şey yapılmıyor demek çok yanlış olur, yakalananlar var yakalanmayanlar var.
Hırsızlık olayları sadece ilimiz dahilinde değil Jandarma bölgelerimizde de yaşanmaktadır. Artış çoğaldığı gibi her geçen gün çoğalıyor, acilen tedbir alınmalı.
İngiltere de çalışan bir Ihlaralı tanıdık üç gün önce beni arayarak, “ Kasabamızda Belediyenin kepçesi çalınarak gece define için götürülmüş ve kepçe kırılarak araziye atılmış. Failleri yakalanarak serbest bırakılmışlardır, kimsede yazmadı. Peki, kepçeye 30 bin TL. Zarar açan bu şahıslar neden bırakıldı? Bunlar bırakıldıktan sonra iki ayrı gurbetçinin evine hırsızlık yapıldı onlarda belli biz yurt dışında duyuyoruz da sizler neden yazmıyorsunuz” diye bana sitemde bulundu.
Hırsızlık olayı ile ilgili bilgiler ilgili kuruluşlarca basına dağıtılır, gazetelerde yalan yanlış yazmamak için resmi belgeyi dikkate alır. Eğer bu olaylar basına yansımadı ise suç basının değil. Ama gurbetçi vatandaşımız kasabasına kilit vurup ailesi ile gittiği evini güvende hissetmek istiyor anladığım kadarı ile. Bizde bu konuyu yetkililerimize iletmiş olalım.
Hırsızlık olaylarında artışın durması için biraz daha caydırıcılık işlemini kullanmakta fayda var. Zaten yapılıyor ama biraz daha artırılırsa asgariye iner diye düşünüyorum. Hiç değilse hırsızlık şaha kalkma yerine topal aksak yürür.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: