Bunu yazmama rağmen 2,5 yıl eleştirmeden kale gibi arkasında durdum. Ama bazı eksiklikleri yazınca aldığım bilgilere göre ben bir konu söylemişim yapmadığı için eleştiriyormuşum. Eğer doğruysa bunlar çok basit ve yakışıksız sözlerdir, hiç bir yazımda kin ve husumet yok. Kamuyu ilgilendiren eksiklikleri dile getirme vardır.
Yazılarımda eleştirdiğim konularda beni aydınlatır bende düzeltir özür dilerim. Bu nedenle uzun zamandır yazmak isteyip ertelediğim içme suyu konusu var. Hala bu konuda bir adım ilerlenememiştir. Bağlı köyüne milyonlar yatırım yapıldı hala çeşmelerden su bekliyoruz.
Aksaray bir kaç yıl içerisinde içme suyundan mahrum kalıp çeşmeler tıs derse hiç şaşmayın. Neden derseniz anlatayım bana hak vereceksiniz. Rahmetli Ahmet Er döneminde ilimiz ciddi bir şekilde içme suyu sıkıntısı çekti, bir çok yere sondaj vuruldu sonuç alınamadı.
Er muhalefet Belediye Başkanı olmasına rağmen son çare olarak Mamasın barajından ilimize içme suyu hattı döşeyerek arıtmayı yaparak ilimizin çeşmelerinden su akıtılmasına vesile oldu. Tabi arıtma çok detaylı olmasa da o günün şartlarında yapılanın iyisi idi.
Tabi Mamasın barajı ayrıca sulamada kullanılan bir baraj. Baraja gelen su ayaklarından akan kanalizasyon bağlantıları bulunmaktadır. Hala ıslah olmuşta değildir, o gün gördüm hala atıklar akıyor. Vatandaşımız hala sokak çeşmelerinde evlerine su taşımaktadır.
Barajın yapılışı Menderes döneminde Süleyman Demirel’in su işleri genel müdürlüğü döneminde yapılmıştır. 1957 yılında yapımına başlanan barajın 70 yıla yakın dönemi kapsamaktadır. Dolayısı ile gelen kum ve akan katı atıklar barajı doldurmaya başlamıştır.
Geçenlerde Ilısu köyünde program çekerken gördüm ki, Melendiz çayından gelen su bu mevsime rağmen çekilmiş durumda. Mamasın barajına gelen bu suda kesilmek üzere. Hem sulamada hemde içmede kullanan baraj suyu eli kulağında bunu iletmek isterim.
Vatandaşın kanalizasyon karışımı tepkisi üzerine dönemin başkanı Osman Ertuğrul bir çok yere sondaj vurdurdu bir sonuç alınamadı. En son Haluk Şahin Yazgı Bağlı Köyüne sondaj vurdurarak ilin 50 yıl içme suyunu karşılayacak suyu bulduklarını ilimize ilan etti.
Dönemin bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımı ile görkemli bir şekilde arıtma temeli atıldı. Çalışmalar başladı, inşaatlar yapıldı. Yazgı 3 yıl önce yaptığı açıklamada seçime 4 ay kala damacanadan akar gibi çeşmelerden su akacak demiştir.
Bu sözünden tam 3 yıl geçti hala çeşmelerimizden su akmadı. Tabi başkan Evren Dinçer arıtma ve boruların döşenmesine devam etti. Bazı kuyularda su çekildi ve yeni sondajlar vuruldu. Şu anda içme suyu çalışması durmuş durumda.
Gelelim konuya bu suyun ilimize akması mümkün değil, neden derseniz kuyularda arıtmaya verilen sudaki kum ve mil arıtmayı tıkadığı için kullanılamaz durumda. Tabi suyun birde arsenik durumu ayrı bir konu. Dolayısı ile buraya ölü yatırım yapılmış içme suyu hayal.
Bu kuyular açıldıktan sonra neden bu suyun arıtılıp arıtılmayacağını incelenmedi? Hadi Yazgı hata etti, kardeşim Dinçer neden bu kullanılmayacak olan yere 3 yıldır yatırım yaparak devletin parasını carcur etti. Şimdi bunca harcama ve tesisler ne olacak?
Bu suyun ilimize akmayacağını Dinçer bal gibi biliyordu. Neden bu çalışmayı durdurup ölü yatırım yapmaya devam etmiştir? Bu zamana kadar Helvadere bölgesinden yeni bir su çalışması yapılamaz mıydı? Bundan sonra su ile ilgili ne yapılması düşünülüyor?
Konuyla ilgili olarak neden vatandaşımız bilgilendirilmiyor. Konu kapalı ve örtülü olarak saklanıyor? As pes boruların değişmesi fevkalade güzel ama, bu borulardan hangi güzel suyu akıtacaksınız? Acile içme suyu konusuna çare aranmalıdır. Belediyelerin görevi bu olsa gerek? Bunun neresi düşmanlık ve karalama? Bizde mi bu konuları görmezden gelelim? İlimiz için en önemli sorun budur, bir önemli konu daha var onu başka bir gün kaleme alacağım. Yanlışımız varsa doğrusunu anlatsınlar düzeltelim.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: