“kalın sağlıcakla”
Yayınlanma :
16.12.2013 19:19
Başlığını kullandığım cümle sizlere geçmişi hatırlatmıştır. “kalın sağlıcakla” rahmetli Mahir hocamın koca çınarın yazılarının sonuna koyduğu bir cümledir. Aksaray’ın duayenlerinden olan rahmetli Mahir Südemen hocamın yazılarından bir bölümünü mesleğini devam ettiren çocukları “ kalın sağlıcakla” isimli kitabına 416 sayfada toplayarak yayın hayatına hazırlayıp yayınladılar. Henüz piyasaya dağıtımı başlamayan kitaptan bir tane alıp uzun uzun inceleyip okuyarak rahmetliyi yad ettim.
Rahmetli ile tanışıklığım nerede ise 40 yılı bulmuştur. Kendisi ile çok hatırlarım olmakla beraber çokta nasihatini dinledim. Köşe yazarlığına onun tavsiyesi ile 36 yıl önce başladım.
O gün çıkardığı gazetesine milli ve manevi şiirler yazardım, zaman zaman şiirlerimi düzeltir aşırı olanları farklı cümleler eklerdi. Her hafta birkaç şiir yazdığım gazetede, bir gün bana dedi ki; “ Erdoğan senin üslubun ve kalemin çok iyi hoşuma da gidiyor, Cuma günleri “ Cuma sohbeti” ismi ile sana bir köşe açalım orada manevi alanda yazı yaz” demişti. Bende bu tavsiye üzerine yazı yazmaya başladım. Tabi o zaman kendileri de köşe yazardı, şiirlerimde olduğu gibi yazılarımı da düzeltir yayınlardı.
O dönemler şimdiki gibi teknoloji yoktu, yazılarımı uzun yazmamamı söylerdi. Nedeni ise yazılar ve gazete haberleri tek tek harflerle elle dizilirdi. İnanın tam bir iğne ile kuyu kazılırdı, yanlış harfler tekrar düzeltilirdi. Gazete sayfası düzenlemek çok zor bir iş olmakla tam bir işkence idi.
O dönem Rahmetli Aşık Molla’da şiirler yazardı. Kendisi ile yaşımız küçük olmasına rağmen iyi bir dostluğumuz vardı. Kimisi rahmetliye meczuptur, kimisi deli diye bakardı. Hâlbuki rahmetli Molla aksine bir veli gibi şiirler yazardı.
Oda zaman zaman şiirlerinde ipin ucunu kaçırdığı zaman Rahmetli hocam bir öğretmen olması nedeni ile onun şiirlerine de düzeltmeler yapardı. Ama Rahmetli Molla meczup olarak bilinirdi, şimdilerde ise onun türküleri ile Aksaray anılıyor ve TRT repertuvarlarında onun türküleri okunuyor. Keşke ona meczup diye bakanlarda buraya birkaç eser bırakıp gitselerdi. Rahmetli Aşık Molla (Mehmet Akça)’yı buradan bir kez daha rahmetle anıyorum.
Mahir hocamın başlattığı yazarlık, yani gazetecilik mesleğini o gündür bugündür devam ettiriyorum. Burada yazı yazarken ulusal basına da zaman zaman Anadolu’dan yazılar köşesine yazılar gönderiyordum. Orada yayınlanan yazılarım gazetede yayınlanınca rahmetliye getirirdim bakar sevinirdi.
İstanbul’da o dönem yayın yapan bir ulusal gazeteden teklif geldiğinde rahmetliye sordum. Kendileri bana; “ oğlum burası Anadolu’da küçük bir ilçe, büyük yerlere git önün açılsın para pul bekleme orada yükselirsin” demişti. Bende bu tavsiye üzerine 4 yıl mesleğimi askere gidene kadar İstanbul’da devam ettirdim. Geldiğimde kendisine uğrardım, bugün ne yazmış diye takip ettiğini söyler sevinirdi. İstanbul’da bir gazetecimiz var sesimizi duyurur diye beni teşvik ederdi.
Rahmetlinin bende emeği çok olduğu için Belediye Başkanlığına aday olduğunda kendisini desteklemek için 15 gün gelip kendisine destek vermiştim. Bu vefamdan dolayı rahmetli beni oğlu gibi sever başımı okşardı.
İstanbul’da gazetemizin siyasi yapısından dolayı gazetenin çizgisini değiştirmesi için o dönem belli bir ekiple gazetenin yayın ilkesini değiştirmesini isteyenlerin içinde bende vardım. Demirel tarafgirliğine karşı çıkmamız neticesinde gazeteden işimize son verildi. Bende gazeteden ayrıldım ve askerlik görevine gittim.
Askerlik dönüşü İstanbul’a gitmiştim, gazeteci arkadaşlarımızla beraber rahmetli Özal’ın Erzurum mitingine katılmıştım. Uçakta giderken Rahmetli Özal’ın mitinglerini takip ettiğimden dolayı rahmetli beni yakından tanırdı. Gazeteden ayrılış durumumuzu da biliyordu uçakta beni görünce; “ Erdoğan herhangi bir yerde işe başladın mı” diye sordu. Bende henüz başlamadım deyince bana; “ Yarın dönüşte Aksaray’ gidip Belediyede işe başlıyorsun” demişti.
Rahmetli Özal’ın Rahmetli Emin Gürün Başkanı araması ile Belediyede memuriyete başladım. Buraya geldiğimde Rahmetli Mahir Hocama uğramıştım. Rahmetli gelişime hiç razı olmamış ve İstanbul’da başka bir gazetede devam etmemi istemişti. Ama kısmet olmadı burada devam ettik.
Rahmetli ile çok hatıralarım var, bu eserde Aksaray hatıraları saklı mutlaka okunup incelenmeli. Yazılarını ve hatırlarını kitaplaştıran çocuklarına da teşekkür ediyorum.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: