Çoğu ebeveyn çocuklarının tırnak yeme, saç çekme, parmak emme, ısırma v.b. davranışlarından şikayetçidir. Malesef bu olumsuz davranışlar çocukluk döneminde başlayıp bazılarında yetişkinlik döneminde bile devam edebilmektedirler.
Çocuklar çoğu zaman bu davranışları zararsız ve masum bir eylem olarak görürler. Dolayısıylada bu kötü alışkanlıkları bırakmak için çaba göstermezler. Çocukların bu davranışları sergilediklerini görmek çoğu anne babayı endişelendirerek kaygıya sürükleyebilir.
İyi haber ise irade olduğu yerde değişimin var olduğudur. Kötü alışkanlıkları değiştirmek zor ama imkansız değildir. Sabır, ilgi, gözlem ve bilinçli çabalar ile çocuklarınızın bu olumsuz davranışları bırakmalarına yardımcı olabilirsiniz.
1-DİKKATE ALMAMAK: Kötü alışkanlıklara aşırı dikkat etmek ve cezalandırmak aslında olumsuz bir etkiye neden olabilir. Çocuğunuzun davranışına dikkat ettikçe, çocuk bu davrnışın tekrar edilmesi için teşvik edilmiş olacaktır. Dolayısıyla rahatsız edici davranışı başta dikkat vererek önlemeye alışmak yerine çocuğunuzun zamanla bu davranıştan kurtulmasına fırsat vermelisiniz.
2- ÖVGÜ ve ÖDÜLLENDİRMEK: Çocukları iyi davranışlar sergilerken övmek ve ödüllendirmek, kötü davranışları önlemek için oldukça iyi bir stratejiktir. Çocuklarınızın iyi davranışlarına dikat çekmeniz ve övmeniz o davranışları pekiştirmelerini sağlarken, kötü davranışlardan uzak durmaları içinde iyi bir neden olacaktır.
3-EĞİTMEK: Çocuğunuz ancak bilinçli olursa kötü davranışı bırakabilir. Yaptığı davranışın neden kötü olduğunu çocuğun anlaması gerekmektedir. Çocuğunuza yaptığı davranışın neden hoş olmadığını ve olası zararlarını anlatın ve onu bilinçlendirin.
4- DİKKATLİ OLMAK: Çocuklar birden fazla olumsuz ve kötü davranış sergileyebilirler. Bu davranışların hepsini aynı anda ortadan kaldırmaya çalışmak yerine en az zararlı olan davranışı ortadan kaldırmakla yola başlamak önemlidir. Acele etmeyin. Sakin ve sabırlı olun. Çocuklarınızı bu davranışı sergilediği zaman özellikle toplum önünde azarlamayın ve onu utandırmayın. Özel olarak uyarmayı yada konuşmayı tercih ediniz.
5- ASIL NEDENİ BELİRLEMEK: İstenmeyen bu kötü davranışlar (saçını çekme, tırnak yeme, saldırganlık, ısırma, parmak emme v.b.) genellikle bir stres nedeiyle ortaya çıkar. Çocuğun bu davranışı sergilemesine neden olan stres ve baskı unsurunun tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu stres kaynağını bulmak ve onu ortadan kaldırmak çocuğun bu istenmeyen davranışıda bırakmasına yardımcı olabilir.
6-KURALLAR KOYMAK: Kuralları belirmek önemlidir. Tutarlı ve kararlı olun. Destekleyici olun ve çocuklarınızın sorumluluk almalarına ve kendi kararlarını vermelerine imkan sağlayın. Aldıkları kararların olumlu yada olumsuz sonuçlarına katlanmaları gerektiğini öğreterek sorumluluk duygularını geliştirin. Böylece yaptıkları kötü davranışları düzeltmek adına inisiyatif almalarını sağlamış olacaksınız.
7- MORAL VERMEK/ MOTİVE ETMEK: Çocuğunuzu istenmeyen bu davranışı bırakabileceği yönünde cesaretlendirin. Çocuğunza neyin doğru neyin yanlış olduğunu izah edin. Bu süreçte yanında olduğunuzu ve ona destek verdiğinizi hissetirin.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: