Merak ettiniz gençlere sorduğum soruları, şöyleyim sizde duyun. Demokrasi deyince ne anlıyoruz? Anayasa kelimesi size neyi hatırlatıyor? Cumhurbaşkanımız kim? Anayasa Mahkemesi Başkanının adı nedir? Dışişleri Bakanımızın ve İçişleri Bakanımızın adı nedir? Aksaray valisinin adı nedir? Belediye Başkanımız Kim? Gibi genel kültür soruları sorduk.
İnanın sorularımıza gençlerden sadece iki kişi düzgün cevap verdi. Herhalde bir 80 kişi ile röportaj yaptık, yaptığımız röportaja hatta orta yaş gurubu daha düzgün cevaplar vermeye çalıştılar. Hele şu çokbilmiş gençlerimiz var ya bana göre sınıfta kaldılar.
Gırgır olsun diye büyük kulüp başkanlarını da sordum. Fener Bahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kulüp başkanlarını bilmeyen genç çıkmadı desem daha doğru olurdu. Herkes kulüp başkanlarının adını hiç eksiksiz bildiler. Spor kulüp başkanlarının adı kadar hayati önem taşıyan konu ve devlet idarecilerimizi tanımayan gençlik den ne bekleriz?
Aksaray da yaşayanlara ise ara sıra ilin idarecilerini sordum. İlimizin valisini 80 kişiden iki kişi bildi. Belediye Başkanını ise herkes bildi ve sık sık afişlerde ismini görüyoruz diyenlerde oldu. Demek ki, reklamın faydası bayağı var. Sayın Valimize de tavsiyemi etsem afişlere çıksa da göz aşınası olsa. Ama sayın valimiz halkın içine çok fazla iniyor kısa zamanda tanıyanı çoğalır.
Ulu cami yeşilliğinin içinde oturan Afgan uyruklu hemşerilerimiz de vardı. Onlarla da sohbet ettim ve gayet güzel Türkçe konuşuyorlardı, Türk vatandaşlığına da geçmişler. Onlara ülke idarecilerimizi sorduğumda inanın sorularımın çoğuna doğru cevaplar verdiler. Kendi kendime acaba bu gençler yabancı uyruklu hemşerilerimizden de mi utanmazlar. Onun için vah vaaah bu gençler mi bizi gelecek de yönetip idare edecekler? Bunlar hiç mi haber dinleyip gazete okumazlar?
Bu sorularım önümüze denk gelen gençlerimiz olduğu için söylüyorum. Bunu yüzdeye vurduğumuz da %10 gencimiz ancak ülke meselelerine vakıf diyebiliriz. Zaman zaman yazdığım yazılarda gençlerimizin okumadığı ile ilgili sitem edince beni net üzerinden eleştiren gençlerimiz oluyor. İşte buyurun buradan yakın, birebir basit sorularımıza cevap vermediler.
Akşam eve geldim iftar sofrasına oturunca iki oğluma da sordum aynı soruları. Liseye giden oğlum sorularıma net cevaplar verirken, “ o kadar olsun sayende zorla da olsa haber dinleyip gazete okuyoruz” dedi. Sonra anladım ki, insanların haber dinlemediğini, gazete okumadığını.
İşte onun için örnek olması için günde en az 50 sayfa okuyorum diye boşa yazmıyorum. Hele çalışmalarım nedeni ile günlük inanın en az 300 sayfadan aşağıya okumuyorum. Tek tek kaleme döküp yazdıklarım hariç. Benim gibi kaç deli çıkar hayatını klavye, kitap ve araştırma başında geçiren?
İnsanlar şu bilgisayar başında hayatını çetleşme ve oyun oynama da geçirip öldüreceğine bu aleti biraz da araştırma ve okumada kullansalar ne var. Eline kalemi eline alıp hayatında bir sayfa yazı yazmayanlar ve hatta günde bir sayfa dahi okumayanların benim gibi her gün bir konu bulup sizlere faydalı olmaya çalışanları eleştirmesi inanın çok zoruma gidiyor. Keşke okuyup biraz daha yol gösterici eleştiri yapsalar onlardan istifade etmesini de bilirim. Ama ne garip ki, en güzel becerdiğimiz tenkitler işimize gelmiyorsa ya hakaret ya da tehdit. İnsanların en güzel yaptığı iş başkalarını tenkit etmek.
Son dönemlerde demokrasi adına yollara dökülen insanları şimdi daha iyi anlıyorum. Bu insanların çoğunluğu macera olsun diye yollara dökülüyor. Demokrasi çok kısa, halkın kendi kendisini yönetmesi” Anayasa da, “ devletin kuruluşunu örgütlenişini kişilerin devletle ilişkilerini düzenleyen temel yasa” diyemediler. Bunu bilmeyen insanlar acaba neyi savunmak için yollara düştüler?
Gençlik okul derslerinde sınıf geçmek için çalışmanın dışında ülke meselelerini ve güncel olayları takip etmiyorlar. Bunları bilmeyen nesle ne okutursanız okutun benim için boş. Çünkü yarın bu insanlar beni idare etmeye talip olacaklar. Yoksa kız arkadaşlarını idare etmeye değil.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: