Allah onların velayetini (rızkını her ihtiyacını) üstleneceğini vaat etmiştir.(ama) unutmayın ki benim savunucum Kitabı indirendir. Zira dürüst ve erdemli olanları O savunacaktır. (7-Araf/196.)
Bu ayette gecen ve Allah’ın evliyası olan (salihün) pasif iyiler değil, aktif iyilerdir. Kendisine iyi olanlar değil, üçüncü şahısları kapsayan iyilikler yapanlardır.
Zira Salih amel ıslaha, salaha sulha barışa hizmet eden davranış demektir. İşte o zaman açılır dost kapıları, işte o zaman yeşerir umut tomurcukları. İşte o zaman söylenebilir insan, bir elime güneşi diğerine ay’ı koysalar yine de vaz geçmem davamdan dersin. İşte bunu söyleyen Allah’ın Resulü de Allah’ın eşsiz benzersiz dostluğuna iman etmişti. Veli ve evliyasıydı (enbiyasıydı)
Allah’ı dost edineni, Allah da dost edinir. Allah dışında ki tüm dostların dostluğu dünyada işe yarar. O da sınırlı kalarak olur. Ahrette işe yaramaz. Dostluğu ahrette işe yarayan tek dost Allah’tır. Hz Yusuf şöyle dua ediyordu.
Ey göklerin ve yeri yoktan var eden. Hem bu dünyada hem ahrette dostum velim sensin (12-Yusuf/101.)
Allah’ı dost edinen ve Allah’ın dostluğunu celbedenleri bekleyen mutlu sonu merakmı ediyorsunuz işte cevabı.
Rableri katında barış ve saadet yurdu onların olacak. Ve o yapıp ettiklerinizden dolayı onların velisi olacaktır. (60-Enam/127.)
Velisi Allah olanlara ne gam, onlar için ne gelecekten dolayı korku nede geçmişten dolayı hüzün vardır. Unutmayın ki Allah’ın evliyası geçmişten dolayı korku gelecekten dolayı hüzün duymayacaklardır. ( 10-Yunus/62.)
Dünyadaki karşılığı görmek isteyen (halilullah) olan Hz İbrahim’e baksın. O Allah ile olan dostluğu üzerine öylesine titredi ki, bana Allah yeter, o ne güzel vekildir dedi. Bir insan candan yürekten Allah derse gerçekten de Allah ona yeterde artar bile. Nitekim Hz İbrahim’e de böyle oldu. Veli olan Allah kendisini bırakıp da sahte evliya tedarik edenleri şöyle uyarır.
Rabbinizden size indirilene tabi olun ve onun dışındaki bir takım sahte evliyaya uymayın.(7-Araf/3.)
Birinin evliyasının sahte olduğu nasıl anlaşılır. Allah tan istemeniz gereken şeyleri başkasından istiyorsanız, işte o sizin sahte evliyanızdır. Allah’ı bırakıp da kullarını evliya edinenlere o günde vardı. Bu günde var.
İşte şu ayet onlara sesleniyor.
İnkârda ısrar eden bu kimseler benim kullarımı beni dışarıda bırakarak, kendilerine evliya edineceklerinimi sandılar. Şüphesiz biz cehennemi kâfirler için bir konuk evi olarak hazırladık.
Bu ayette şu üç sonuç çıkar:
1-Allah’ın bazı kullarını, birileri Allah’ı dışarıda tutarak evliya edinmektir.
2-Gıyabında evliya edinilen kullar, Allah’ın benim kullarım dediği iyi insanlardır.
3- İşte böyle kullar, kendilerini evliya edinen kimselerden ahiret’te davacı olacaklar. Onlar evliya olmadıklarını söyleyecekler onları Allah’a şikâyet edecekler.
Senin şanın pek yücedir. Bize seni bırakıp da başkalarını evliya edinmek yakışmaz. (25-Furkan/18.)
Allah’tan başkalarını evliya edinenlerin bilinçaltın da gizledikleri gerçek sebebi Kuran ifşa ediyor. Ondan başkalarını evliya edinenler.
Biz bunlara sadece bizi Allah’a yaklaştırsınlar diye kulluk ediyoruz derler. (39-Zümer/3. )
Kuran’da Allah’ı bırakıp da onun yerine başkalarını veli ve evliya edinmeyi yasaklamaktadır. Allah’ı mutlak veli ve Mevla edinen müminlerin, birbirlerini veli edinmeleri Allah’ın emridir. Zira onları kardeş kılan Allah’tır.
Birbirlerini veli edinen, evliya edinenler o kişilere tapınmayacaklar kula kulluk etmeyecekler onlardan umduklarını Allah’tan isteyecekler Allah ve kulu arasına onları veli ve evliya diyerek aracı koymayacaklar. İnsanlar veli evliyadırlar. Ancak onlara tapınılmaz Allah gibi onlara kulluk edinilmez. Onlar Allah’ın yetkili kulları değil, Allah anına hiç kimseye hidayet edemezler, böyle bir yetkileri de yoktur.
Onlar Allah’ı bırakıp şeytanları evliya edindiler, üstelik onlar kendilerini birde hidayete ermiş sandılar. 70-Araf/3O.
Bakın işte bu şeytan sizi evliyasıyla korkutmaktadır. Eğer gerçekten inanıyorsanız artık onlardan değil benden korkun. (3-Ali-imran/175.)
Siz ey iman edenler. Benim düşmanlarımı ve sizin düşmanlarınızı evliya edinmeyin. (60-Muhammet/1.)
Allah’ın veli isminin sıfatının tecellileri vardır. Dost olan ve dost olunan bir gönül taşıyandır. Fiilleri ve eylemleri ile kemale doğru yolculuğun adı veliliktir.
Çoğulu ise evliyalıktır.
Rabbimiz Allah’tır diyen sonrada dosdoğru çizgide yaşama kararlılığı gösterenlere gelince onlara melekler sürekli inerler. Ve derler ki gelecekten dolayı kaygı duymayın.
Geçmişten dolayı hüzünlenmeyin haydi sevinin biz bu dünya hayatında sizin dostunuzuz. Ahrette de öyle. (41-Fussulet/30-31.)
Eğer bu Yahudiler Allah’a peygambere ve ona indirilene inanmış olsalardı o müşrikleri veliler edinmezlerdi. Ne ki bunlardan çoğu yoldan sapmıştır. (57-Hadid/81. )
Eğer sizi imana karşı küfrü sevmeye davet ediyorlarsa, babalarınız ve kardeşlerinizi dahi dost edinmeyiniz. (9-Tevbe/23.)
Salih evlat veli isminden bir tecellidir. Salih evlat Allah’ın veli isminin tecellisidir. Bu yüzden ölünce hesaba da kendisiyle birlikte ölmeyen üç kişiden biri geride Salih evlat bırakandır. Salih evlat babasının ve annesinin velisidir. Zira Salih evlat ebeveynine dostun, dostuna yaptığından çok fazlasını yapar. Ve amel defterine sevap yazdırır. Kişinin evladı onun yaşayan ameli mesabesindedir. Hiç kimse kimsenin günahını yüklenmez. Ancak öldükten sonra amel defteri kapanmayan üç kişi hariç Bu ölümle birlikte kapanmayan bir iyilik hesabıdır.
Din Allah’ın, ancak insanlar, Allah’a kul olamadılar. Din’in jandarması oldular. Dini bu insanların elinden kurtarmak için Hz. Muhammet’e ihtiyacımız var.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: