GENÇ YAŞTA EVLİLİK VE' NİKÂH
Yayınlanma :
14.01.2018 13:52
İnsan neslinin üremesi, çoğalması için cinsel birleşme zaruridir. Şarttır. Evlilik fıtri bir İhtiyaç Dini bir görevdir. Hayatın vaz geçilmez bir sünnetidir. İnsan neslinin arı duru olması için de evlenmek Allah’ın emridir Neseplerin, Soyların belirlenmesi evlilik ve Nikâh yoluyla gerçekleşir. Bunu içindir ki evlilik kurumu ilk insan toplumlarından zamanımıza kadar varlığını korumuştur. Evlilikte eş seçiminde yaş farkı hiç önemli değildir. Ancak insanlar anlaşabileceği her hangi, erkek ise kadınla kadınlarda anlaşabileceği bir erkekle evlenebilir. Evlilikte Ancak evlilikte aile yapısını teşkil edecek temel kurallar vardır. Eşler arasında Evlilikte şart olan, buluğ yaşı ve olgunluk, nikâh yaşı aranmalıdır.
Kuran’da nikâh konusunda ayetler şöyledir.
EY iman edenler; kadınlara zorla mirasçı olmanız size helal değildir.(4-Nisa/19.)
Mümin erkeklere söyle, bakışlarını (yasak) olandan çevirsinler ve iffetlerini korusunlar; tertemiz kalabilmeleri için en uygun davranış şekli budur; unutmasınlar ki Allah, ortaya koydukları her bir şeyden haberdardır. (24-Nur/30,)
Yetimleri, evlenme çağına gelinceye kadar gözetleyin; ama eğer aklen olgunlaştıklarını tesbit ederseniz mallarını kendilerine geri verin. (4-Nisa/6.)
Ayet, burada yetim kız çocukları ön plana çıkarıyor, Ancak her evlenecek kız ve erkek gençleri ilgilendirir. Maalesef Ulamamız, tarafından bu ayet çok istismar ediliyor. Her toplumda birey çoktur, fakat örnek fertler azdır. Örnek fertlerin çok azı örnek aileler oluşturmada başarı göstermektedir. Bu durumda örnek aileler azın da azıdır.
VE içinizden bekâr olanları, erkek ve kadın esirlerinizden (evliliğe) elverişli olanları evlendirin. Yoksul da olsalar Allah onları lutfuyla destekleyecektir; zira Allah (lutfunda) sınırsızdır, kime ne kadar vereceğini çok iyi bilir. (24-Nur/32.)
Kadınları boşadıktan sonra, bekleme sürelerini tamamlamışlarsa, koca(aday) larıyla aralarında marufa uygun olarak anlaştıkları takdirde, evlenmelerine engel olmayın; Bu, içinizden Allah’a ve ahiret gününe inanan herkese bir uyarıdır. İşte bu sizin en yararlı ve en temiz olanıdır. Alla her şeyi bilir ve fakat siz bilemezsiniz. (2-Bakara/232.)
Kadının eş seçme hakkını koruyan bu ayeti, 2/234. Ve 24-32. Ayetler de destekler. Kuran zorla evlendirmeyi yasaklamış, fakat gelenek Kuranın etrafını dolanmış, bu ayetleri görmezden gelmişlerdir.
İnsanlık tarihinin hiçbir döneminde aile kurumu bu gün olduğu kadar topyekün bir saldırıyla karşı karşıya kalmamıştır. İnsanlık tarihinde küresel bir sapmanın adı olan Batı Modernizminin tehdit ettiği insani değerlerin en başında aile kurumu gelmektedir. Ancak İslam’ın aile kurumuna verdiği önem diğer ahlak sistemlerinin tümünden de önce gelir. Kuran insanın yeryüzündeki ilk serüveninin bir aileyle başladığını haber verir.
Ey insanlar, Sizi bir tek canlıdan yaratan, ondan eşini var eden ve her ikisinden pek çok kadın ve erkek meydana getiren Rabbinize karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun (4-Nisa/1.)
Evlilik meselesine gelince, eşlerin birbirini kendi hür iradesiyle seçmeleri esastır. Bu meselede de, her iki tarafın ailelerine de söz hakkı tanımak, onların görüş ve kanaatlerini göz ardı etmemek, tecrübelerin den yararlanmak fevkalade önemli ise de, yine de nihai kararı verecek olan eşlerin kendileridir.
Ama evlenmeye bir türlü imkân bulamayanlar. Allah lutfundan kendilerine (bir fırsat) tanıyıncaya dek iffetlerini korusunlar. (24-Nur/33.)
Ailelerin çocuklarını, onların istemedikleri kişilerle zorla, hele küçük yaşlarda evlendirmeye hakları yoktur. Ergenlik çağına ulaşmamış rüşt, yani akli bilgisinden yoksun veya bu olgunluğa ulaşmamış olan kız çocuğunun evlendirilmesi sakıncalıdır. Zira Kız çocukları cinsel ilişkiye dayanamaz, Ölüme bile sebebiyet verebilecek gelişmeler olur. Ayrıca küçükken meselenin önemini kavrayamayan kız çocuğu sonradan derin bir pişmanlık duyabilir.
Evlenecek çiftlerin birbirlerinde arayacakları kişisel özellikler yanında, manevi ve ailevi değerleri de göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Günümüzde en çok sorulan soru şudur, Müslüman erkeklerin, Müslüman olmayan-Yahudi, Hıristiyan- hanımlarla evlenebilir mi. Evet evlenebilirler, Ancak Müslüman kadınların, Müslüman olmayan erkeklerle evlenmesine ise İslam’da sıcak bakılmamıştır hoş karşılanmazlar.
Diğer din ve kültürlerde olduğu gibi İslam’da da evlilik için nikâh akdi esastır. Ayrıca bu akdin aleni ve kamuya açık bir şekilde ilan edilmek suretiyle, şahitler huzurunda yapılması da şarttır. Danışıklı şahitler huzurunda yapılsa bile, resmi tescil ve ilan olmadığı sürece, yapılacak nikâh akitlerini şüphe ile karşılamak gerekir.
Zira bu gibi durumlarda genellikle mağdur edilen kadın olduğundan, kadının hak ve hukukunu korumak için, mutlaka bağlayıcılığı ve yaptırımı olan bir nikâh akdi ile evliliğin tesis edilmesi gerekir. Bu vesileyle, halk arasında dini nikâh veya imam nikâhı adı verilen şeyin gerçek bir nikâh olup olmadığına açıklık getirmek fevkalade yarar vardır. Bilhassa nişanlılık döneminde tarafların güya daha rahat beraber olabilmek amacıyla başvurdukları ve resmi nikâh tan önce kıydıkları, imam nikâhı, nişan bozulması durumunda genellikle kadınların mağduriyetleri sonuçlanmaktadır.
Kadın ve erkeğin evlenme yaşı konusunda Kuran ve sünnette herhangi bir belirleme yapılmamış olması, evliliğin ne anlama geldiğinden habersiz aile sorumluluğunu yüklemeye henüz hazır olmayan küçük yaştaki çocukların evliliğinin İslam a uygun olduğu anlamına gelmez.
Öte yandan kadın-erkek arasında, ister flört, ister arkadaşlık, isterse sevgili, hayat arkadaşı, gibi adlar verilen ilişki biçimleri olsun, her hangi bir nikâh olmaksızın cinsi yakınlaşma ve temasa yol açan bütün davranışlar, İslam a aykırıdır, haramdır.
Şeyhlerin, Efendilerin Allah’a kulluğu, cennetteki yetmiş villa, yetmiş huri olunca, Dünyadaki evliliklerinde kızların yaşını hiç sormazlar, bedeni yapısına bakmazlar, sıfır yaş kız çocukları isterler. (M.SARI.)
Kaynaklar: Prof.Dr. Hayri Kırbaş. Ahir zaman ilmihali
M.İslamoğlu. Tavsiyeler kitabı. Ve Hayat Kitabı Kuran Meali
A.Rıza Demircan. Islama göre cinsel hayat kitabı
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: