HAC: Allah’ın insanlar üzerindeki hakkıdır. Ve ona ulaşmaya gücü yeten herkesin Mabedi Haccetmesi Allah’ın insanlık üzerindeki hakkıdır.(3-Ali-İmran/97.)
Bu gösteride şu unsurlar vardır, Allah, sahnenin yöneticisidir. Gösterilen tema, rol alan kişilerin hareketleridir. Âdem, İbrahim, Hacer ve şeytan başlıca karakterlerdir. Sahneler, Mescid-ül Haram-Haram bölgesi. SAY: Sefa Merve arası, ARAFAT: Meşar. Mahşer,
MİNA: hacıların gece kaldığı ve şeytan taşlamak için Taş toplandığı ve şeytanın taşlandığı yerdir.
Vaktiyle biz Hz İbrahim, e Kâbe’nin yerini gösterdiğimizde şöyle buyurmuştuk. Sakın bana hiçbir şeyi ortak koşma. Benim evimi tavaf edenler ve namaza durup rükû ve secdeye varanlar için her türlü şirk unsurundan arınmış halde tertemiz tut. Ayrıca insanları hacca davet et ki bu davet üzerine dünyanın dört bir yanından gerek yaya olarak veya her türlü binek üzerinde sana gelsinler. Geldikleri zaman da haccın kendilerine sağlayacağı maddi, manevi dini, dünyevi faydaları görsünler. Allah’ın kendilerine ihsan ettiği kurbanları belli günlerde keserken onun adını ansınlar.
Haccedenler ihramdan çıktıktan sonra saçlarını tırnaklarını kessinler ve kirlerden temizlensinler. Hacla ilgili diğer ibadetleri de yerine getirip bu kadim mabedi bir kez daha tavaf etsinler.
İşte Allah’ın hacla ilgili emirleri, Her kim Allahın hürmet ve ihtimam özen, gerektiren büyün bu emirlerine layıkıyla uyarsa, Bu sorumlu davranışı Rabbinin nezdinde kendisi için çok güzel bir sonuç verir. 22-Hac/22-27-28-30.
Şirkten arınmış bir inançla yalnız Allah, a kulluk eden kimseler olun. Kim ona ortak koşarsa bilsin ki böylelerinin akıbeti gökten düşüp Akbabalar tarafından parçalanan yahut rüzgâr tarafından sürüklenip bir çukura atılan leş gibi olur.(22-Hac/31.)
Kutsal mekânlar kutsal yer değil, Allah tarafından kutsanmış yerlerdir. Kutsal mekân kutsallığını, kutsal makamdan almıştır. Kutsal olan makamda kutsalın kaynağı olan, Allah, a saygı duyulur. Onu yüceltin, Allahın önünde kutsanmış yeri aracı koymayın. Mekâna değil makamda olan Allah, a ibadet ediniz. O halde sen ne isteyeceksen her şeyden haberdar olan kutsalın kaynağı Rahmandan iste. Rahmana secde edin, imanınıza, İbadetinize şirk bulaştırmayın. O yerlere ibret nazarıyla bakmak o yerleri yaratana şükretmektir.
Rahmanın Salih kulları onlardır. Onlar alçak gönüllü ve vakarlı bir şekilde Allah’a yalvarırlar, Rabbimiz bizi günah ve kusurlarımızı bağışla diye dua ederler. Yine onlar kutsanmış yerlerde Allah’tan başkasına tapmazlar. Yalvarmazlar. Allahın kutsallığını bir başkasına isnat etmezler yakıştırmazlar. Şirkten uzaklaşıp aracısız Allah, kulluk ederler.(72-Cin/18-22.)
Ayrıca:62-Cuma/9. 22-Hac/31. 14-İbrahim/37. Bakara/114.
HAC, a gitmeden önce, evinizde sessiz ve sakin oturursunuz. Hac etme fikri kafanızda yer edince de, ayaklanır ve her günkü işlerinizden sıyrılırsınız. Hac, gayesizliğin karşıtıdır. O, kötü güçlerin denetlediği lanetli bir kader anlayışına karşı ayaklanmadır. Hac’ca daha çağrılmadım, ne zaman çağrılırsam o zaman giderim, demek katmerli bir şirktir.
Ali İmran-97. Ayetini okuyunuz.
Hac’cın edası şaşkınlıkların karmakarışık ağızdan kurtulmak imkânı verecektir. Bu hareket, Allah, a giden sonsuzluğa doğru bir hicret yolu ve berrak ufuklar açacaktır. Evinden çık ve Allah’ın Evini Beytullah Veya insanların Evini ziyaret et. Sen kim olursan ol, bir insan, bir âdemoğlusun ve yeryüzünde Allah’ın bir halifesisin. Allah’ın bir yakını kulusun. Ve Allah’ın emanetçisi, Kâinatın efendisi, Onun tarafından övüldün. Melekler bile sana saygı secdesi etti.
Yeryüzü ve içindeki her şey emrine verildi. Hz Peygamber buyurdu: Mümin, in kalbi Allah’ın arşı yahut Rahman’ın arşıdır. Sen ey çamur insan Allah’ın ruhunu ara ve onun ardından git. Davetini kabul et, O nu görmek için evini terk et Ona divan tut. Doymak bilmez arzularından sıyrıl.
Sen ve bedeninin her azası amellerinizden sorumlusunuz bu amel yurdundayken, hesap yurduna hazırlan. Ölmeden önce ölümü duy hacca git.
Biz dünyada Allah’ın teslim olmuş kullarıyız ve biz ahirette de ancak Ona dönücüleriz. (2- Bakara/156.)
Bütün işler ancak Allah’a dönüp varır. Şuara/53.
Hac’ca Niyet: Niyet büyük bir değişiklik ve dönüşün başlangıcı olan MİKAT’ varmadan önce niyet etmelisin. Bu neyi içine alır, Bu, kendi evinden insanların evine, hayattan sevgiye, benlikten Allah, a, Kölelikten hürriyete, Irk ayırımından eşitliğe, içtenlik ve gerçeğe, giyimli olmaktan soyunuk olmaya, günlük hayattan ebedi hayata ve bencillik ve gayesizlikten bağlılık ve sorumluluğa geçme niyettir-niyetin kuvvetle belirlenmesidir.
HAC MAHŞERİN PROVASIDIR:
KÂBE İnsanlığın iman atası Hz İbrahim den bir hatıradır. Ve insan’ı yeryüzünde misafir eden ilk toprak parçasıdır. Bu yüzden hac’ca gitmek gurbete değil, sılaya varmaktır. Hac’ca gitmek başlamaktır. Allah, a söz vermektir.
HAC kâinatın tespihi ne zikrine, katılmaktır. Hac bir tatbikattır, sorumluluktur. Hac, Allah’ın şiarı, semboller ile örtülü bir ibadettir. Semboller değerlerini temsil ettikleri hakikatten alırlar. Hac ibadeti, kabul olmuş bir hayatın kotlarını barındırır. Hac’ın kotları.
İHRAM: Varlığa hürmet ve hududa rivayeti, uymayı, temsil eder.
TELBİYE: Emir tekbir ilahi davete icabeti temsil eder.
ARAFAT: Marifeti temsil eder. Haccın secdesidir. Dua borsasıdır.
MAŞER: Hacı olmak, şuuru temsil eder.
CEMARAT: Nefis ve nefsin şeytani ve günahlardan tövbeyi temsil eder.
KURBAN: Kayıtsız şartsız teslimiyeti temsil eder.
TAVAF: Allah insan sözleşmesinin altına atılmış fiili bir imzadır. Zerreden küre ye bütün bir varlık tavaf halindedir. Evrensel koronun ilahisine, zikrine gönüllü katılımı temsil eder SAY: Ebedi bir hicret ve kendini misafir bilip var oluş amacını gerçekleştirmek için gayreti temsil eder.
KÂBE: Düşün ey insan manyetik bir alanda bir demir parçacığı, Miraç’a giden yolun üzerinde göğe doğru uçan bir milyon beyaz kuşun arasındasın sende. KÂBE’YE yaklaşıyorsun. Yaklaştıkça heyecanın artıyor. Kapatıldığın kafesten kurtulmaya çalış. Bütün hava Allah’ın ruhu ile dopdolu olduğu için gözyaşlarını tutamıyorsun.
Allah’ın ihtişamı derinin altındaki kalbinde, zihninde, duygularında, her bir taş ve kum parçacığının yüzünde, vadide, çölde ve esrarlı ufuklarda hissediliyor. Allah’tan başka kimseyi görmüyorsun. Tek o var, diğerleri köpük ve dalga gibi tek gerçek o, onun dışındaki her şey sahte.
Bu sahne insanlığın kaderine işaret eder. Yeryüzünün derinliğine inişini, kabre, gömülerek ve Allah’a yükselişini, Öte dünya da tekrar dirilişini sembolize eder.
KÂBE, yalnızca bir taşı yol gösteren bir işarettir. Hac Kâbe’ye doğru değil, Allah’a doğru sonsuz bir harekettir. Kâbe artık hiçbir şeyin yapılamadığı son değil, başlangıçtır. Allah, İbrahim. Muhammed ve insanların karşılaşacağı yerdir.
Şüphesiz âlemler için, çok feyizli ve aynı hidayet olmak üzere konulan ilk ev. Mabet, elbette Mekke de olandır.(3-Ali-İmran-96.)
Hac’ca gitmek gurbete gitmek değil, insanlığın baba ocağına gitmesidir. Hac mekâna vefa, Oruç zaman’a vefadır. Yeryüzünün en sade ve en kutsal yapısı, Kâbe’dir. Nice hac’ca gidenler vardır ki Kâbe ondan kaçar, Nice oraya gidemeyenler vardır ki Kâbe ona koşar.
İhram kefeni temsil eder mahşere yürüyen insan’ın bedeni değil cesedin ruhudur. TAHAF: ilahi sözleşmenin altına bedenle atılmış bir imzasıdır.
HACER-ÜL ESVET: selamlamak öpmek.
Hz İbrahim, in elini öpmektir. Hacer’ i ve oğlu İsmail i anmaktır.
ARAFAT: Piyango mekânı değil, Dua mekânıdır.
HAC: günah yıkayan çamaşır makinesi değil, cennet belgesi veren makam da değil. Allah’ın davetine kirle gidip, nurla gelen mekândır. Hac’cın yolculuğu niyetine de bir hac ziyaretidir.
Hac’cın kabul olup olmadığını ölünce belli olur, Hac da şeytanı taşlarken her taşı bir kötü huyuna at-at ki günahlardan arınmış olursun. Hac’ca gitmek maddiyattan maneviyata varmaktır. Hac her türlü hayat kavgasına karşı ihramla ölür, arkasından tıraş ve süslenme sembolleriyle dirilir.
Allah Kabeyi neden dünya’nın en çorak verimsiz toprağına inşa ettirdi. Kâbe, binası oldukça sadedir, Acun dağlarının siyah taşları birbiri üstüne döşenmiştir. Ne bir desen vardır, ne de bir süsleme, Kâbe ismi, mimarı dilinde küp demektir.
Ama ne den bir küp, Renksiz ve süssüz neye bu kadar sade. Çünkü Allah’ın rengi ve şekli yoktur. Ona benzer hiçbir şey de yoktur. İnsan’ın aklına gelebilecek hiçbir model veya hayal Onu temsil edemez. Ayrıca Allah insanların değer verdiği maddiyatı maneviyat âlemine dönüştürmek için yaptı. O halde ey insan maddiyatını ve sağlığını zayi etmeden o mekânı ziyaret ediniz.
Hz Muhammet Hac etti mi: Tarih’le sabittir ki, Hz Peygamber hicretten sonra 9 yıl hac etmeden durmuş, 10. Yılda haccedeceğini ilan etmiştir. Hz Muhammet, in bu tek haccı tarihe Veda haccı olarak geçmiştir. Bu hac sırasında müminlere Hac’cınızı benden alın diye emretmiştir. Çünkü hac ibadeti Hz İbrahim’i bir gelenek olarak, Cahiliyye döneminde de ifa ediliyordu. Fakat hem amacından saptırılmış, hem de yöntemi tahrif edilmişti. Hz Peygamber, cahiliye insanının elinde aslı tanınmayacak şekilde tahrif edilen hac ibadetini yeniden ihya etti. Hz Muhammed ilk ve tek hac’cında Arafat ta bugünkü Nemire mescidinin bulunduğu yerde insanlığa hitaben veda konuşmasını yapmıştır.
Kaynak, Ali şeriatı: Hac kitabı ve M İslam oğlu: Özlü sözler kitabı. Ali şeriatı Hac kitabını mutla okuyunuz. Prof.Dr. Süleyman Ateş. Prof.Dr. İbrahim Sarmış.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: