Kurbanı kesmek hayvanı yere yatırıp kesmek değil, niyetini yere yatırmak dünyalığının kafandan atıp, kulun Allah’a yönelmesidir. Bu maksatla kesilen kurban kurbandır. Kesilen Kurban’ın ruhu, özü olan amel ve niyetini yalnız Allah bilir.
Kesilen hayvandır, ancak gönderilen amel ve niyettir takvadır. Kabilin kurbanı neden kabul görmedi, nedeni çok önemli çünkü Kabil niyetini bozdu arızalandırdı. Malının kötüsünü kesti Allah’ın kendisine verdiği malına kıyamadı, malının iyisini kurban etmedi.
Habil ise yürekten inanarak aklından ve nefsinden geçen malının en iyisini Allah’a kurban etti.
5-Maide/27. Ve onlara Âdem’in iki oğlunun kıssasını gerçek bir amaca matuf (gerçeğini) olarak anlat. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı ve birinden kabul edildiği halde diğerinden kabul edilmemişti. Bunun üzerine O diğerine Kabil’e demişti ki çaresi yok, seni öldüreceğim. Habil cevap vermişti. Allah yalnızca sorumlu davrananların kurbanını kabul eder.
22-Hac/36. Malum kurban gelince biz onu sizin için içerisinde nice hayırlar barındıran Allah’ın simgelerinden biri olarak ibadet kıldık.
Hac/37. Onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır, fakat sizden Ona ulaşan yalnızca Ona karşı gösterdiğiniz derin sorumluluk bilincidir. Böylece onları sizin yararınıza amade kıldık ki size yol gösterdiğinden dolayı Allah’ın yüceliğini layıkıyla takdir edesiniz ve sen ey Peygamber iyileri onun rızasına ermekle müjdele.
Kurban kulluğu kurban etmektir. Kurban kesmek Allah’ın nimetlerine şükretmektir. Kurban kesmek Allah’a kulluk teslimiyetidir. İçten yürekten yapılan hayır hasenat ve ibadetler kişinin takvasıdır.
Kurban kesmek onu teşhir etmektir, bu davranış insan’ın yaratılış âleminde ki Tanrı diye taptıkları (APİS) öküzünü ve ineğe Tanrı diye tabanların, Tanrısını 1-7 kişi adına bu hayvanları Allah adına kurban etmesidir. Bir toplumun tanrısı APİS öküzü ve ineği ise onu siz Allah adına 3-5 kişini adına kurban edin. İnsanlarda bunların tanrı olmadığını anlasınlar. Kurban kesmek kurban’ının üstüne ismini yazmasıdır. (Arşı alaya). Kurban kesen kişi şu ahdi vermiş olur Allah’ım senin varlık için koyduğun düzeni birliğini bozamayacağım, size şükür ve hamt edeceğim demektir.
22-Hac/34. Ve biz her ümmet için kurban kesmeyi ibadet kıldık ki, bu vesileyle Onun kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine Allah’ın ismini ansınlar, Bakın ilahınız tek bir İlahtır. O halde yalnız ona teslim olun.
Hz Peygamberimiz hicretin ikinci yılından sonra kurban kesmeye başlamıştır. Mekke de kurban kesemedi, nedeni ise orda müşriklerin yoğun baskısı vardı. Peygamberimiz bir rivayete göre Veda Haccın da, her yaşı için 63 adet kurban kestiği söylenir.
Hz Peygamberimiz Medine de her yıl iki adet kurban kesmiştir. Birini kendi ev hane halkı için, bir diğerini ise o zaman ki kurban kesemeyen ümmeti için kurban kesmiştir. İslam tarihin de dört Halife döneminde sahabeler arasında her yıl kurban kesmeyenler olmuştur. Kurban ilahi varlık ile beşer insan’ın birleşmesidir Kurban insanlık ile yaşıt her ümmete ibadet kılınmıştır.
Yüce Allah Hz İbrahim’den kurban istemesinin sebebi ise Hz İbrahim Allah’a çocuk için dua etmişti.
37-Saffat/100. Rabbim bana erdemli bir evlat bağışla 101. Bunun üzerine ona uyumlu ve olgun bir oğlan çocuğu müjdeledik.
Hz İbrahim çocuğu olunca da bunu unuttu. Hz İbrahim in hayatın da en değerli gördüğü çocuğu olan İsmail’i çok seviyordu. Yüce Allah Hz İbrahim’e unuttuğu duasını hatırlatmak ve İsmail’e olan sevgisini ölçü koymak için, bu yola başvurdu. Zira aşırı sevgi karşı tarafı zehirler bundan dolayı, Yüce Allah İsmail’i kurban istedi. Hz İbrahim Allah için dost Halil idi. Hz İbrahim bu isteği yerine getirdi. Allah Hz İbrahim’in bu isteğine uyduğunu görünce gerçek kurban olarak koç kesmesini emretti. Maksat kan akıtmak değildi, bir imtihandı. İman itikat ve kulluk vazifesini yerine getirmekti Allah’a yaklaşmasıdır.
TARİHSEL SÜREÇTE MİLLETLERİN KURBAN İBADETİ ALGISI NASIL OLMUŞTUR.
Kanlı kurban canlı hayvan’ın kanını akıtarak onu kesmektir. Kansız olan kurban ise Tanrı’ya ve ilahi varlıklara sunulan hediyeler ve kişinin kendisini veya çocuğunu Tanrı’nın hizmetine sunmasıdır. Kanlı kurbanı, Yahudiler, kurbanı keserek ve yakarak günah çıkarırlardı. Tahıl üreten çiftçilerde tahıl olarak kurban sunarlardı. Eski toplumlarda Tanrı adına insanları kurban etmişler ve insanları diri-diri yakmışlar.. Bazı geleneklerde ise insanları yüksek yerlerden aşağıya atarak kurban etmişler.
Yine Haramiler M.Ö 13. Yüz yıllarında yeni doğmuş çocuklardan bir tanesini Tanrı’ya kurban etmek adına katlederlerdi. Köleleri esirleri kadınları ve çocukları kurban ederlerdi.
İslam dini İnsan’ın Kurban edilmesini tamamen ortadan kaldırmıştır yasaklamıştır Bu davranışları da reddetmiştir. Yahudiler ilk doğan erkek çocuklarını Havraya adak ederlerdi. Havranın hizmetine verirlerdi.
Eski İran ve Budizimde de aynı gelenek vardır. Eski Mısır din anlayışın da Nil nehrine her yıl bahar ayında, Bakire güzel bir kızı Nil nehrine atılarak kurban ederlerdi.
Hz Ömer Mısır’ı fethettikten sonra, bu geleneği yasaklamış ve kaldırmıştır. Mekke de müşrikler putlarına kurban keserlerdi. Yahudilik de kurban, kurban olan kişinin Tanrıya anması. Tanrıya yaklaşması olarak bilinir.
Yahudiler M.S 70 yılına kadar Süleyman mabedin de kurban keserlerdi. Ayrıca Yahudiler Hac aylarında çok kurban keserler, kanı su gibi akıtırlardı. Kanlı kurban törenleri düzenlerdi. Daha sonra mabet yıkılınca kurban yerine dua, etmek ve tahıl hediye etmek suretiyle kurban etmiş sayarlardı. Yahudiler küçükbaş hayvanları keserler, domuz ve deve kurban etmezler.
Bunları yemek ise onlara da haramdır. Horozu da kurban ederler, günah çıkarırlardı. Şimdi Yahudilikte kanlı kurban kesmezler.
Kaynak: Prof. Dr. Şinasi Gündüz. Ahmet Baydar)
Bütün Müslüman Aleminin Kurban bayramını kutlar Hayırlara vesile olmasını dilerim.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: